
Onder meer de invulling en reikwijdte van een energiepakket, de hoogte van de accijnsstijging op alcohol en tabak en een mogelijke verzachting van de bezuinigingen op de ouderenzorg. Van de 2 miljard euro voor armoedebestrijding wil het kabinet 1,1 miljard euro steken in de verhoging van het kindgebonden budget. 700 miljoen euro gaat naar de verhoging van de huurtoeslag en 200 miljoen euro naar de verhoging van de arbeidskorting met 115 euro.
Lees ook | Miljoenennnota gelekt: flinke inzet op armoedebestrijding
Met het armoedepakket van het kabinet blijft het aantal mensen dat in 2024 onder de armoedegrens moet leven met 4,8 procent gelijk aan dat van dit jaar. Zonder ingrijpen zou dat aantal stijgen naar bijna 1 miljoen mensen (5,7 procent), berekende het Centraal Planbureau (CPB) eerder.
Gevolgen van de energiecrisis
Het kabinet wil de gevolgen van de energiecrisis en de hoge inflatie net zoals vorig jaar verzachten, maar veel gerichter. De financiële ondersteuning moet terechtkomen bij huishoudens die deze het hardst nodig hebben. De rekening hiervan wordt deels betaald uit belastingverhogingen zoals voor alcohol en tabak. De hoogste inkomens komen eerder in het hoogste belastingtarief terecht. Ook dat levert extra geld voor de schatkist op.
Een bezuiniging op jonggehandicapten (Wajong) wordt geschrapt. Mogelijk dat de ingeboekte bezuinigingen van honderden miljoenen euro's op de ouderenzorg worden verzacht of geschrapt. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) leek daar donderdag in een Kamerdebat op te zinspelen.
Lees ook | Prinsjesdag 2023 draait om de rekening: 'Wie gaat dit betalen?'
Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet dinsdag presenteert, stijgt de koopkracht met gemiddeld 1,8 procent. Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 2,9 procent. De staatsschuld daalt naar 46,9 procent.