Internationaal19 sep '23 07:02

Britse Labourleider bezoekt Macron

Auteur: Mark van Harreveld

De Franse Emmanuel Macron krijgt vandaag bezoek van Keir Starmer, de leider van de Britse oppositiepartij The Labour Party. 'Het Elysée benadrukte dat het niet bijzonder was, maar voor Keir Starmer bevestigt het zijn internationale rol', zegt Europaverslaggever Stefan de Vries.

De Franse Emmanuel Macron krijgt vandaag bezoek van Keir Starmer, de leider van de Britse oppositiepartij The Labour Party. 'Het Elysée benadrukte dat het niet bijzonder was, maar voor Keir Starmer benadrukt het zijn internationale rol', zegt Europaverslaggever Stefan de Vries.
De Franse Emmanuel Macron krijgt vandaag bezoek van Keir Starmer, de leider van de Britse oppositiepartij The Labour Party. 'Het Elysée benadrukte dat het niet bijzonder was, maar voor Keir Starmer benadrukt het zijn internationale rol', zegt Europaverslaggever Stefan de Vries. (ANP / Alamy Limited)

Volgens De Vries is het niet ongebruikelijk dat Macron kansrijke politici uit andere landen uitnodigt, Frankrijk wil een beetje kijken wat voor vlees het in de kuip heeft met Starmer die misschien volgend jaar wel de nieuwe Britse premier is.

Waanvoorstelllingen

De Britse premier Sunak heeft niet gereageerd op het bezoek, zijn minister van Buitenlandse Zaken wel. James Cleverly zei in The Financial Times dat Starmer 'aan waanvoorstellingen' lijdt en dat hij daar weinig aan toe te voegen heeft. Gefronste wenkbrauwen dus in Downingstreet, aldus De Vries. Starmer wil volgens De Vries een soort nieuwe Brexitonderhandelingen; 'hij wil betere verhoudingen met de EU. Dat zien de Conservatieven als een soort back to the future'.

‘Het is niet ongebruikelijk dat Macron kansrijke politici uit andere landen uitnodigt’
Stefan de Vries, Europacorrespondent

Niet naar de VN

Dat Macron bezoek ontvangt betekent dat hij niet naar de Algemene Vergadering van de VN in New York gaat. En hij is niet de enige: Sunak is er evenmin, en datzelfde geldt voor de Russen en de Chinezen. Opmerkelijk, het zijn allen permanente leden van de VN Veiligheidsraad. Alleen de Amerikaanse president Joe Biden maakt er zijn opwachting.

Lees ook | Frankrijk 'vaart eigen koers' en haalt banden met China aan

Macron heeft echter goede redenen om niet te gaan, morgen bezoeken de Britse koning Charles en zijn echtgenote Camilla Frankrijk, vrijdag en zaterdag komt de paus naar Marseille.

Beluister Van Bekhovens Britten | Wie is Keir Starmer?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen