Internationaal19 sep '23 21:23Aangepast op 20 sep '23 05:43

Liveblog | Zelenski aan VN: 'Bezetter moet terug naar eigen land'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 573 van de oorlog in Oekraïne. Volg de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland in dit liveblog.

  • Zelenski gaat VN toespreken, de belangrijkste leden zijn er alleen niet
  • Biden: 'Rusland denkt dat de wereld moe zal worden'
  • Eerste schip haalt graan op in Oekraïne sinds aflopen deal

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden, volg de nieuwste ontwikkelingen in ons liveblog van woensdag 20 september.


21:21

Zelenski vraagt bij de VN om steun in strijd tegen Rusland

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gevraagd om steun in de strijd tegen Rusland. Volgens Zelenski is er eenheid nodig om de Russen te verslaan. Oekraïne wil in de toekomst een mondiale vredestop organiseren, waar iedereen is uitgenodigd 'die geen agressie tolereert'.

Volgens Zelenski is het voor alle landen van belang dat Rusland deze oorlog verliest, omdat het een signaal zou zijn naar toekomstige agressors. 'Oekraïne doet er alles aan om ervoor te zorgen dat niemand na de Russische agressie nog een andere staat durft aan te vallen. De bezetter moet terug naar zijn eigen land.'


19:53

Zes doden bij bomaanval op Oekraïense stad Koepjansk

Russische aanvallen op de stad Koepjansk in het noordoosten van Oekraïne hebben aan zes mensen het leven gekost. Vier mannen en twee vrouwen werden het slachtoffer van een geleide bom, zegt de gouverneur van de regio Charkiv Oleh Synjehoebov. Elders in het land kwamen de voorbije dag nog eens drie mensen om.


19:50

Biden roept Algemene Vergadering VN op Oekraïne te steunen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties landen opgeroepen om zich achter Oekraïne te scharen. 'Rusland denkt dat de wereld moe zal worden en het zal toestaan om Oekraïne straffeloos toe te takelen', zei Biden. 'Als we toestaan dat Oekraïne wordt opgeknipt, is dan de onafhankelijkheid van enig land veilig?'

Een Amerikaanse steunbetuiging aan Oekraïne werd vanuit de zaal beantwoord met applaus. Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski klapte. Hij spreekt de Algemene Vergadering later zelf ook nog toe en zal naar verwachting donderdag een ontmoeting hebben met president Biden in het Witte Huis.


19:27

Britse minister van Buitenlandse Zaken vraagt Chinese collega Rusland te overreden

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, heeft er bij zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi op aangedrongen Rusland te bewegen om zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken en tegenover Moskou het belang van respect voor soevereiniteit en territoriale integriteit te benadrukken. In een interview met Reuters riep Cleverly Wang Yi op om 'Rusland te overtuigen van de volledige ongepastheid van hun actie.'


19:29

Erdoğan: Veiligheidsraad VN niet langer garant voor wereldveiligheid

De Turkse president Erdoğan vindt dat de Veiligheidsraad van de VN niet langer garant staat voor de wereldveiligheid, maar in plaats daarvan 'een strijdtoneel is geworden voor de politieke strategieën' van zijn vijf permanente leden. 'De wereld is groter dan vijf', zegt hij. De Turkse leider zegt dat Ankara sinds het begin van de oorlog heeft geprobeerd Rusland en Oekraïne rond de tafel te houden, en voegde eraan toe dat “de oorlog geen winnaars zal hebben”.

'We zullen onze inspanningen opvoeren om de oorlog te beëindigen door middel van diplomatie en dialoog op basis van de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne. Erdoğan waarschuwt dat het onvermogen om het Zwarte Zee-graaninitiatief uit te voeren 'de wereld voor een nieuwe crisis heeft gesteld', maar dat Turkije een nieuw plan heeft waarbij nog eens een miljoen ton graan zal worden vrijgegeven aan landen in grote nood.


15:59

Russische defensieminister Shoigu arriveert in Iran

De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, is in Iran aangekomen voor bijeenkomsten om de defensiebanden van Moskou met Teheran te verdiepen, zo meldden Russische persbureaus. In een verklaring zei het ministerie: 'Tijdens het bezoek zal de delegatie van het Russische ministerie van Defensie een aantal gesprekken voeren met de militaire leiding van de republiek. Dit bezoek zal bijdragen aan het versterken van de Russisch-Iraanse militaire banden en zal een belangrijke fase zijn in de ontwikkeling van de samenwerking tussen de twee landen.'


15:01

Zelenski spreekt wereldleiders toe

Volodimir Zelenski zal wereldleiders toespreken tijdens de 77e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar wereldleiders bijeenkomen in New York tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, hoge voedselprijzen, een reeks klimaatgerelateerde catastrofes en nieuwe politieke crises in het Westen. Afrika en Latijns-Amerika en economische instabiliteit.

De Amerikaanse president Joe Biden, de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zullen ook op het evenement spreken.


12:37

Denemarken: donatie van nog eens 45 tanks aan Oekraïne

Denemarken zegt nog eens 45 tanks aan Oekraïne te doneren. Ze worden volgens Deense media samen met andere landen aangeschaft. Het is niet bekend om welke landen het gaat. Eerder kocht Denemarken met Nederland en Duitsland meer dan honderd tanks voor Oekraïne.

Defensieminister Troels Lund Poulsen heeft volgens het Deense persbureau Ritzau bekendgemaakt dat het om dertig Leopard 1-tanks en vijftien T-72-tanks gaat. Dit gebeurde op de Amerikaanse militaire basis Ramstein in Duitsland, waar bondgenoten van Oekraïne dinsdag praten over verdere militaire steun.


11:37

Zelenski gaat VN toespreken, de belangrijkste leden zijn er alleen niet

In New York wordt voor de 70ste keer de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gehouden. Bijzonder is dat de Oekraïense president Zelenski de vergadering toespreekt, ook bijzonder is dat vier van de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad verstek laten gaan. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China zijn niet van de partij.


09:44

Eerste schip haalt graan op in Oekraïne sinds aflopen deal

Voor het eerst sinds het aflopen van de graandeal heeft een vrachtschip Oekraïne bereikt en het land weer verlaten met graan. Het vaartuig is nu onderweg naar de Bosporus, verklaarde de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov vandaag op Facebook.

Het gaat om het schip Resilient Africa met aan boord 3000 ton tarwe. Dit schip kwam zaterdag aan in de haven van Chornomorsk (regio Odesa), net als de Aroyat. Dit waren de eerste schepen die Oekraïne bereikten via een tijdelijke corridor die Oekraïne zelf heeft opgezet vanwege het aflopen van de graandeal. Zij moeten in totaal 20.000 ton tarwe transporteren naar Afrika en Azië.


08:50

Oekraïne: Lviv aangevallen met drones, zeker één gewonde

De West-Oekraïense stad Lviv is dinsdag aangevallen door drones. Daarbij is volgens de lokale autoriteiten een brand in een industrieel pakhuis ontstaan. Zij melden ook dat zeker één gewonde is gevallen.

Er zijn volgens het regionale militaire bestuur twee mensen onder het puin vandaan gehaald. Het zijn een vrouw die ongedeerd lijkt en een man met ernstige verwondingen. Lviv ligt dicht bij grens met Polen en wordt beschouwd als een van de veiligere steden in het land. Maar Lviv wordt de laatste tijd weer vaker aangevallen. Zo stierven in augustus drie mensen bij een luchtaanval.


02:35

Atoomwaakhond: veiligheid kerncentrale Zaporizja licht verbeterd

Er is enige verbetering in de veiligheidssituatie van de door Rusland kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Dat heeft Rafael Grossi, hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), tegen het Russische persbureau RIA gezegd. 'Tot nu toe hebben we enige verbetering gezien, maar de situatie blijft uiterst kwetsbaar', zei Grossi tegen RIA

Grossi zei dat het IAEA geen enkele beschieting van de fabriek heeft waargenomen. Sinds september vorig jaar verblijven IAEA-experts er op permanente basis. 'Maar ik weeg mijn woorden zorgvuldig af', voegde hij eraan toe.


01:15

NYT: dodelijke aanval Kostjantynivka was Oekraïense afweerraket

De raketaanval van 6 september op de Oost-Oekraïense plaats Kostjantynivka was niet uitgevoerd door het Russische leger, meldt The New York Times. De catastrofale aanval was zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een dwalende Oekraïense luchtverdedigingsraket, afgevuurd door een Buk-lanceersysteem.

De krant concludeert dit na de analyse van bewijsmateriaal als raketfragmenten, satellietbeelden, getuigenverklaringen en berichten op sociale media.


00:10

Zelenski aangekomen in VS voor VN-top en gesprek met Biden

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in de Verenigde Staten voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waar hij vandaag een toespraak houdt. Hij heeft aan de zijlijn ontmoetingen met meerdere wereldleiders en na afloop van de top reist hij door naar Washington voor een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis spreekt hij ook enkele politieke leiders tijdens zijn bezoek aan Washington, zoals Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.


Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC, Sky News en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass, RIA Novosti en Interfax (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen