Internationaal19 sep '23 13:04Aangepast op 19 sep '23 13:34

Azerbeidzjan valt Armeense enclave Nagorno Karabach aan

Auteur: Mark van Harreveld

Azerbeidzjan meldt dat het een 'antiterroristische' campagne heeft gelanceerd in de betwiste regio Nagorno-Karabach. Volgens Armenië is de regionale hoofdstad Stepanakert gebombardeerd en worden stellingen van het Armeense leger onder vuur genomen. Meer nieuws volgt.

Azerbeidzjan meldt dat het een 'antiterroristische' campagne heeft gelanceerd in de betwiste regio Nagorno-Karabach. Volgens Armenie is de regionale hoofdstad Stepanakert gebombardeerd en worden stellingen van het Armeense leger onder vuur genomen.
Azerbeidzjan meldt dat het een 'antiterroristische' campagne heeft gelanceerd in de betwiste regio Nagorno-Karabach. Volgens Armenie is de regionale hoofdstad Stepanakert gebombardeerd en worden stellingen van het Armeense leger onder vuur genomen. (ANP / AFP)

Op videobeelden uit Stepanakert zijn waarschuwingen voor bombardementen te horen alsook het geluid van artillerievuur. Op andere videobeelden die op social media verschijnen lijkt Azerbeidzjan drones te gebruiken om Armeense luchtafweerposities aan te vallen. Aan de rand van de stad Askeran werd ook artillerievuur gehoord.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie meldt dat 'posities aan de frontlinie en in de diepte (...) de Armeense strijdkrachten, evenals gevechtsmiddelen en militaire faciliteiten uitgeschakeld [worden] met behulp van hoge-precisie wapens. Volgens het ministerie worden er geen wapens gebruikt tegen burgerposities, de aanvallen worden echter uitgevoerd in de buurt van grote steden en bevolkingscentra.

Met medeweten van Rusland en Turkije

Azerbeidzjan zegt dat het Rusland en Turkije heeft geïnformeerd over militaire activiteiten die het uitvoert in Karabach als onderdeel van wat het antiterroristische operaties in de door Armeniërs bevolkte afgescheiden regio noemt.

Lees ook | Hongersnood, gas en Rusland: de vergeten oorlog in Azerbeidzjan

'Het commando van het vredeshandhavingscontingent van de Russische Federatie en de leiding van het Turks-Russische waarnemingscentrum zijn op de hoogte gebracht van de activiteiten die worden uitgevoerd', aldus het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan.

Climax

De aanvallen vormen de voorlopige climax van een escalerende crisis. Die ontstond toen het Azerbeidzjaanse leger en activisten de Lachin-corridor naar het betwiste gebied blokkeerden waardoor tekorten aan voedsel, medicijnen en andere goederen in de regio ontstonden. Grote delen van Stepanakert, de hoofdstad van de Armeense enclave, zitten zonder water of elektriciteit.

Geen oorlog aan de grenzen

Het Armeense ministerie van Defensie zei dinsdag dat vanaf 14.00 uur de 'situatie aan de grenzen van de Republiek Armenië relatief stabiel is'. Gevreesd wordt dat de vijandelijkheden weer tot een openlijke oorlog tussen beide landen leiden.

De vorige oorlog, die eindigde in een nederlaag voor de de-facto staat Artsakh gesteund door de regering van Armenië, duurde 44 dagen. Azerbeidzjaanse troepen namen de historisch belangrijke stad Shusha in, die door Armeniërs Shushi wordt genoemd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen