Internationaal19 sep '23 21:36Aangepast op 20 sep '23 06:09

Ruim twintig doden in Nagorno-Karabach na aanval Azerbeidzjan

Auteur: ANP

In de enclave Nagorno-Karabach zijn volgens Armeense separatisten na de aanval van Azerbeidzjan zeker 25 doden gevallen. Onder hen zijn twee burgers, zegt de ombudsman voor mensenrechten in het betwiste gebied. Er zouden ook minstens 138 gewonden zijn, van wie 29 burgers.

Ook Azerbeidzjan meldde dinsdag dat er een burger was omgekomen. Het zou gaan om een bouwvakker in de stad Susa, die volgens Bakoe is aangevallen door Armeniërs. Bakoe zegt door te gaan met de militaire operatie tot alle Armeense troepen het gebied hebben verlaten en de separatisten hun wapens hebben ingeleverd.

Excuus om de regio volledig te onderwerpen

Volgens Jerevan zijn er geen Armeense troepen in Nagorno-Karabach en gebruikt Azerbeidzjan dat als excuus om de regio volledig te onderwerpen. De enclave ligt formeel in Azerbeidzjan, maar wordt grotendeels bewoond door Armeniërs.

Lees ook | Azerbeidzjan valt Armeense enclave Nagorno Karabach aan

Azerbeidzjan zegt ook al succes te boeken bij de operatie. Meer dan zestig strategische posities zouden al veroverd zijn op de Armeniërs. De separatisten wijten de situatie ondertussen aan de internationale gemeenschap. Volgens hen waren er al lang signalen dat Azerbeidzjan van plan was om de aanval in te zetten, maar is daar nauwelijks op gereageerd.

Volgens Jerevan zijn er geen Armeense troepen in Nagorno-Karabach en gebruikt Azerbeidzjan dat als excuus om de regio volledig te onderwerpen.
Volgens Jerevan zijn er geen Armeense troepen in Nagorno-Karabach en gebruikt Azerbeidzjan dat als excuus om de regio volledig te onderwerpen. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen