Internationaal18 sep '23 11:13

Oekraïne wil Polen, Hongarije en Slowakije voor de rechter slepen

Auteur: Mark van Harreveld

Kiev wil Polen, Hongarije en Slowakije voor de rechter slepen omdat die landen weigeren Oekraïense landbouwproducten toe te laten. Dat zegt de Oekraïense handelsvertegenwoordiger Taras Kachka in een interview met Politico. 'Het is belangrijk om te bewijzen dat deze acties juridisch fout zijn', aldus Kachka.

Oekraïne wil Polen, Hongarije en Slowakije voor de rechter slepen omdat deze landen weigeren Oekraïense landbouwproducten toe te laten. Dat zegt de Oekraïense handelsvertegenwoordiger Taras Kachka in een interview met Politico.
Oekraïne wil Polen, Hongarije en Slowakije voor de rechter slepen omdat deze landen weigeren Oekraïense landbouwproducten toe te laten. Dat zegt de Oekraïense handelsvertegenwoordiger Taras Kachka in een interview met Politico. (Unsplash / Melissa Askew)

Dankzij eerdere EU-beperkingen konden Polen, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slowakije de binnenlandse verkoop van Oekraïense tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten verbieden, maar de doorvoer ervan wel toestaan.

Omdat de Europese Commissie aankondigde het verbod niet te zullen verlengen, kondigden Polen, Slowakije en Hongarije vrijdag hun eigen beperkingen op de Oekraïense graanimport af. De landen claimen te handelen in hun nationale belang en zeggen dat hun maatregelen bedoeld zijn om hun boeren te beschermen tegen een overvloed aan producten.

'Het is belangrijk om te bewijzen dat deze acties juridisch fout zijn. En daarom zullen we morgen een juridische procedure starten', reageerde de Oekraïense handelsvertegenwoordiger Kachka.

Lees ook | Oost-Europese landen verlengen importverbod Oekraïens graan, botst met Europese regels

Oekraïne dreigt met tegenmaatregelen

Kachka zei aan Politico dat Oekraïne ook wederkerige maatregelen aan Polen zou kunnen opleggen als Warschau haar aanvullende maatregelen niet zou laten vallen. 'We zouden gedwongen worden om vergeldingsmaatregelen te nemen op de aanvullende producten, en zouden de invoer van groenten en fruit uit Polen verbieden', aldus Kachka.

Lees ook | Nog geen alternatief voor EU-importverbod Oekraïens graan

Reuters meldt dat Kiev al had gezegd dat het internationale arbitrage over de beperkingen zou kunnen aanspannen.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen