Internationaal19 sep '23 09:37

India verwerpt Canadese beschuldigingen van moord op Sikh-leider: 'absurd'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

India heeft vandaag de beschuldigingen van Canada dat Indiase overheidsagenten betrokken zijn geweest bij de moord op een separatistische Sikh-leider in het land 'absurd en gemotiveerd' genoemd, zo staat in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Wij hebben een democratische stelsel met een sterke toewijding aan de rechtsstaat.'

De Canadese premier Justin Trudeau en zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi tijdens de G20. De Canadese premier Justin Trudeau zei gisteren dat zijn land de 'geloofwaardige beschuldigingen' onderzoekt dat India betrokken is bij de moord op een prominente Sikh-leider in Canada. Trudeau bracht zijn zorgen 'persoonlijk en direct' over aan zijn Indiase ambtgenoot, Narendra Modi.
De Canadese premier Justin Trudeau en zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi tijdens de G20. De Canadese premier Justin Trudeau zei gisteren dat zijn land de 'geloofwaardige beschuldigingen' onderzoekt dat India betrokken is bij de moord op een prominente Sikh-leider in Canada. Trudeau bracht zijn zorgen 'persoonlijk en direct' over aan zijn Indiase ambtgenoot, Narendra Modi. (Foto/ X )

De Canadese premier Justin Trudeau zei gisteren dat zijn land de 'geloofwaardige beschuldigingen' onderzoekt dat India betrokken is bij de moord op een prominente Sikh-leider in Canada. Trudeau bracht zijn zorgen 'persoonlijk en direct' over aan zijn Indiase ambtgenoot, Narendra Modi. Dat laatste bevestigt India: 'Soortgelijke beschuldigingen zijn door de Canadese premier aan onze premier geuit en zijn volledig afgewezen', aldus het ministerie.

Uitzetting diplomaat

Canada zet vanwege de kwestie een Indiase topdiplomaat het land uit. In een reactie hierop heeft India besloten dat een Canadese topdiplomaat het Aziatische land binnen vijf dagen moet verlaten. Dit besluit weerspiegelt 'de groeiende zorgen over bemoeienis van Canadese diplomaten bij interne aangelegenheden en hun betrokkenheid bij anti-Indiase activiteiten', aldus het buitenlandministerie.

De Sikh-leider Hardeep Singh Nijjar werd in juni doodgeschoten door twee gemaskerde mannen. Hij zat in zijn auto op de parkeerplaats van een sikh-gebedshuis in Surrey, een voorstad van Vancouver. In meerdere steden, in Canada en daarbuiten, gingen Sikhs daarna de straat op om te protesteren tegen de Indiase regering, waarvan ze toen al zeiden dat die verantwoordelijk was voor de moord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen