Franse Verkiezingen18 jun '17 20:14Aangepast op 19 jun '17 11:32

Grote meerderheid voor partij Macron

Auteur: BNR Webredactie

De Franse president Emmanuel Macron kan met een zeer ruime meerderheid in het parlement - 360 van de 577 zetels - gaan hervormen. De opkomst voor de parlementsverkiezingen was historisch laag.

ANP/AFP
ANP/AFP

Macrons partij La République En Marche (LREM) en haar bondgenoot Modem hebben volgens correspondent Eveline Bijlsma 360 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale behaald. 'Daarmee kan Macron doen wat hij wil, al is dat aantal iets minder dan we verwachtten', zegt Bijlsma. 'Misschien dat hij door de positieve polls minder stemmen heeft gekregen.'

Opkomst laag

Macrons overwinning wordt getemperd door de lage verkiezingsopkomst van 43 procent, een dieptepunt in de naoorlogse Vijfde Republiek. 'Het zou kunnen dat de Fransen wellicht een beetje verkiezingsmoe zijn', zegt Bijlsma. 'Dit was voor mij al de achtste verkiezingsavond die ik versloeg.' Vorige week zondag, bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, was de opkomst ook laag: 48,7 procent.

De lage opkomst kan Macron parten gaan spelen als hij zijn eerste nieuwe grote wet, over de hervorming van de arbeidsmarkt, wil doorvoeren, zegt Bijlsma. 'Toen Hollande zoiets wilde doorvoeren, en dat plan ging minder ver, leidde dat tot dertien grote demonstraties en rellen en stakingen na afloop.' Het zal volgens Bijlsma vooral belangrijk zijn hoe Macron reageert op dergelijke manifestaties.

De voornaamste oppositiepartij wordt Le Républicains, die met haar bondgenoten uitkomt op 125 tot 133 zetels. De tot vorige maand regerende Parti Socialiste keldert naar tussen de 45 en 49 zetels (tot nu hadden zij nog 273 zetels).

Scheuring Front National dreigt

Ook voor het Front National zijn de verkiezingen teleurstellend verlopen. De partij komt niet verder acht zetels, waar er een maand geleden nog werd gerekend op 50 tot 60 zetels. Partijleider Marine Le Pen werd wel gekozen, evenals haar partner Louis Alliot, maar haar rechterhand Florian Philippot en adviseur Gilbert Colliard niet.

Volgens Niek Pas, Frankrijkkenner en historicus aan de universiteit van Amsterdam, is het goed mogelijk dat de partij gaat scheuren. 'De tweede man, Philippot, is toch degene die uit de euro wil. Hij heeft recentelijk een eigen beweging opgericht, de Patriotten. De partij heeft een geschiedenis van scheuringen en afsplitsingen, dus Marine Le Pen zal er alles aan moeten doen om de partij bij elkaar te houden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen