Orkaan Irma8 sep '17 13:48Aangepast op 8 sep '17 16:22

'Militaire ondersteuning voldoende voor Sint Maarten'

Auteur: Thijs Baas

Koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar Curaçao, vergezeld van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De twee worden er geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend na orkaan Irma.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Minister Jeanine Hennis Plasschaert vindt het een verstandige keuze van de koning om naar de overzeese gebieden af te reizen. 'Ik vind het goed dat de koning heeft besloten om ter plaatse een kijkje te nemen. Dat wordt heel vaak ervaren als een hart onder de riem. De ravage is groot en de koning voelt zich verbonden met dit deel van het koninkrijk. Ik vind het goed dat hij gaat.'

Checkpoints

Hennis schetst de meest actuele situatie op Sint Maarten, waar zowel onrustige als inmiddels weer overzichtelijke plekken zijn. Om de orde op Sint Maarten te handhaven hebben Nederlandse mariniers op straat checkpoints ingericht. De militaire aanwezigheid zou volgens Hennis genoeg moeten zijn om de gemoederen te bedaren. De Nederlandse militaire inzet betekent overigens niet dat Nederland het gezag op Sint Maarten heeft overgenomen.

Effectief gezag

Wel zijn op dit moment militairen en expertise vanuit BZK aanwezig om het bewind te assisteren, zegt Hennis. 'De regering van Sint Maarten heeft het effectief gezag. Maar het gezag is net als de bevolking van Sint Maarten keihard geraakt. Dat betekent dat het moeite heeft om te communiceren en mensen te bereiken en andere hulpdiensten aan te sturen. Maar het is een autonoom land en het gezag ligt bij de minister-president aldaar.'

Koning Willem-Alexander, die op werkbezoek is in Amsterdam, noemt de gebeurtenissen een 'verschrikkelijke ramp van ongekende omvang', die 'je niet loslaat':

Gerelateerde artikelen