Route Roemenië7 mrt '17 23:07Aangepast op 10 mrt '17 14:23

'Ik werk liever met tomaten dan met mensen'

Auteur: Jesse Pinster

Het is een belangrijk verkiezingsthema: arbeidsmigratie. Oost-Europeanen pikken Nederlandse banen in en drijven de lonen omlaag. Tenminste: dat is de politieke retoriek, maar wat is de werkelijkheid? In de serie Route Roemenië gaat Europaverslaggever Jesse Pinster mee met arbeidsmigranten die hun weg naar en in Nederland zoeken.

Sinds een jaar werkt de Roemeense Cornelia in de verpakkingshal van Looye Kwekers in Naaldwijk. Daarvoor werkte ze in de toeristische sector in haar geboorteland, maar ze pakt liever tomaten in. 'Mensen zijn maar lastig en tomaten praten tenminste niet tegen je.' Zes even grote tomaten worden van het takje afgeknipt en in een plastic bakje gelegd.

Nu is Cornelia nog één van de weinige Roemenen die hier aan het werk zijn. De meeste van de 120 jonge mensen die aan het werk zijn komen uit Polen. Maar dat gaat veranderen weet Herman van der Wulp, de HR-manager bij deze kweker. De cijfers laten al zien dat het aantal Polen afneemt. De belangrijkste rede is de aantrekkende economie van het land.

Langzaam maar zeker komen er meer Roemenen werken in het Westland. Ook vinden Nederlandse uitzendbureaus personeel in Letland, Moldavië en enkele andere Oost Europese landen. Maar Van der Wulp denkt dat op lange termijn er zelfs dat niet genoeg zal zijn.

Dossier Route Roemenië

 

Dolgraag zou de HR-manager van Looye Kwekers zien dat er Nederlanders aan de lopende band vol tomaten staan. Maar ondanks verschillende pogingen lukt het niet om daar Nederlanders aan het werk te zetten. Wel in het management, maar niet in de inpakhal.

'Het zal toch iets met mentaliteit te maken hebben,' zegt Van der Wulp. Hij denkt niet dat het simpelweg een kwestie van geld is. Ook als het inpakken van tomaten beter zou betalen verwacht hij geen personeel te kunnen vinden in Nederland.

En dan is er nog een probleem want niet iedereen kan met de schaartjes overweg waarmee de tomaten van de takjes worden geknipt. Wijzend naar zijn eigen handen zegt de HR-manager dat zijn handen te groot zijn om het inpakwerk te doen. De jonge vrouwen uit Oost-Europa lijken weinig moeite te hebben met het knipwerk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen