Route Roemenië8 mrt '17 19:27Aangepast op 9 mrt '17 23:29

Roemeense steigerbouwers leven op pasta met ketchup

Auteur: Jesse Pinster

In de serie Route Roemenië gaat Europaverslaggever Jesse Pinster mee met arbeidsmigranten die hun weg naar en in Nederland zoeken. Dit keer is hij op bezoek bij Roemeense steigerbouwers die sinds 1 januari geen salaris meer hebben ontvangen. Ze leven op pasta met ketchup.

Foto: HH/Erik-Jan Ouwerkerk
Foto: HH/Erik-Jan Ouwerkerk

Het Nederlandse bedrijf waarvoor de Roemeense steigerbouwers werkten, X-Force Services, wordt verdacht van grootschalige fraude. De Belastingdienst deed op 31 januari een inval bij het bedrijf en nam alles in beslag. Voor 45 Roemenen betekent dit dat zij vrienden in hun thuisland moeten vragen om geld.

Meer dan de helft van deze groep is inmiddels terug naar huis vertrokken. Een kleine groep probeert met de hulp van vakbond FNV uitbetaald te krijgen. Al heeft de jongste van de groep, hij is 19 jaar oud, er weinig vertrouwen in. 'Ik hoop op wat geld zodat ik daarmee de reis naar huis kan betalen.' De afgelopen weken leven de steigerbouwers op pasta met tomatensaus. 'Italiaans eten is lekker', zegt één van hen. De opmerking verraad zowel optimisme als zwartgallige humor.

Het gebeurt niet vaak dat arbeidsmigranten in zo'n situatie hun verhaal willen doen. Ze vrezen dat als zij de publiciteit zoeken ze daarna geen werk meer kunnen krijgen. De zeven mannen die ik spreek in een vakantiepark in Hellevoetsluis doen wel hun verhaal maar willen niet hun echte namen geven. Dat zou alleen maar leiden tot meer bedreigingen. Ze hebben nu al te maken met intimidatie vanuit Roemenië. Iedere keer is de boodschap: als je nog één keer de naam van het Roemeense uitzendbureau noemt slepen we je voor de rechter.

Dossier Route Roemenië

 

Volgens vakbond FNV zien zij steeds meer van dit soort problemen. Niet alleen bij arbeidsmigranten uit Roemenië. 'Het is alsof we terug in 1900 zijn beland', zegt Monica Bota van de vakbond. Lonen worden niet of maar deels uitbetaald. Toeslagen worden niet toegekend. Tien tot twaalf uur werken zonder pauze. 

Voor de steigerbouwers in vakantiehuisje 359 lijkt het einde van de pasta-met-ketchup ellende in zicht. Er komt een voorschot binnen van een uitzendbureau waarvoor ze in de afgelopen weken wat werk hebben kunnen doen. Ook hebben ze via weer een ander uitzendbureau, dat ze zelf vonden op internet, nieuw werk gevonden. 'Ik hoop dat alles deze week goed komt', zegt één van de mannen. Dit keer is het optimisme zonder zwartgalligheid.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen