Route Roemenië9 mrt '17 23:31Aangepast op 10 mrt '17 01:13

Kapotte knieën en heimwee

Auteur: Jesse Pinster

In de serie Route Roemenië gaat Europaverslaggever Jesse Pinster mee met arbeidsmigranten die hun weg naar en in Nederland zoeken.

Kapotte knieën en heimwee: arbeidsmigranten gaan ook weer naar huis, althans: in de meeste gevallen. De kinderen hebben het moeilijk, of het sterk verminderde contact met de familie hakt er harder in dan gedacht. Óf het plan was altijd al om in een paar jaar een gedegen kapitaal op te bouwen, om in het thuisland vervolgens weer iets van de grond te krijgen. Aan een afkeer van Nederland ligt het overigens zelden, benadrukken veel Roemenen. 

Dossier Route Roemenië

 

Eén diepgeworteld vooroordeel is volgens betrokkenen overigens ongefundeerd: Lodewijk Asscher benadrukt regelmatig de oneerlijke concurrentie van Roemeense en Poolse gastarbeiders ten opzichte van Nederlanders. Niet alleen de Poolse hoogleraar Pawel Kaczmarczyk betoogt dat daar geen enkel bewijs voor is, ook de FNV heeft andere ervaringen: 'Bij deze groep migranten lijkt het alsof we weer in 1900 zijn beland en alle afspraken over goede arbeidsvoorwaarden, goede betalingen en toeslagen opeens voor deze mensen niet meer gelden. Dat is jammer om te zien.'

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen