Internationale politiek25 mei '16 18:07Aangepast op 26 mei '16 10:28

'NAVO te zwak bij conflict met Rusland'

Auteur: BNR Webredactie

Bij een conflict met Rusland zal de NAVO grote moeite hebben om zich te verdedigen. Dat zegt oud NAVO secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer tegen BNR.

ANP
ANP

'Als president Poetin zou besluiten om iets ernstigs te doen ten opzichte van de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen, dan zou de NAVO onder de huidige omstandigheden grote moeite hebben om de solidariteitstaak waar te maken', zegt De Hoop Scheffer tegen politiek verslaggever Jaap Jansen.

Volgens de Amerikaanse denktank RAND Corporation kunnen de Russen binnen 60 uur in Tallinn, Riga en Vilnius staan.

De Hoop Scheffer vindt dat op de NAVO-top in Warschau – op 8 en 9 juli – besloten moet worden zwaar legermaterieel te stationeren in de Baltische staten en ook in Polen. 'Twee sterke landen of bondgenootschappen raken minder snel met elkaar in conflict. Dat geldt niet als de een steeds sterker wordt en de ander steeds zwakker.'

Nederland
Voor Nederland is het 'code oranje', zegt De Hoop Scheffer. Nederland geeft op dit moment 1,1 procent van het bruto nationaal product uit aan Defensie. In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten het budget op termijn verhogen naar 2 procent.

Volgens VVD Tweede-Kamerlid Fred Teeven betekent dit dat er over een periode van tien jaar, elk jaar 700 miljoen euro bij moet op de begroting van Defensie. In de Voorjaarsnota die het kabinet volgende week publiceert, krijgt Defensie er al geld bij voor het lopende begrotingsjaar 2016.

Trump
De Hoop Scheffer 'huivert' van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, maar hij geeft hem groot gelijk dat de Europese NAVO-landen een groter aandeel moeten gaan leveren. De Amerikanen betalen nu 70 procent van het NAVO-budget.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen