Internationaal7 jun '16 13:00

'Alles wijst op aanslag door Koerden'

Auteur: Didi Levison

De bomaanslag in het centrum van Istanbul vanochtend heeft elf levens geëist en 36 mensen verwond. Het doelwit van de daders was vermoedelijk een passerend busje van de oproerpolitie. Vermoed wordt dat de Koerdische afscheidingsbeweging PKK verantwoordelijk is voor de aanslag.

Turkse 'Special Forces' zetten getroffen gebied af. Foto: ANP
Turkse 'Special Forces' zetten getroffen gebied af. Foto: ANP

Onder de doden zijn zeven politieagenten en vier burgers, zei gouverneur Vasip Sahin. Vanochtend bezocht hij de plek. Drie gewonden zijn er slecht aan toe.

Tijdens de ochtendspits ontplofte een met explosieven volgepakte auto vlak bij een bushalte in de buurt van de bekende Grote Bazaar in de wijk Vezneciler. De daders brachten de explosieven met een afstandsbediening tot ontploffing, bericht nieuwszender CNN Türk.

Hulpverleners zijn in groten getale uitgerukt. De politie patrouilleert zichtbaar gewapend in de omliggende straten.

Koerdische terroristen
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Zowel Koerdische rebellen als extreemlinkse activisten en strijders van Islamitische Staat pleegden de afgelopen tijd aanslagen in Turkije. IS had aanslagen aangekondigd tijdens de maandag begonnen vastenmaand ramadan.

Aanslagen op de politie zijn echter vaak het werk van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Dat zegt ook Turkije-correspondent Marc Guillet: 'Het doelwit, de autobom en de manier waarop de auto tot ontploffing is gebracht wijzen erop dat het om Koerdische terroristen gaat. Bij eerdere grote aanslagen heeft de PKK ook autobommen gebruikt. IS geeft juist de voorkeur aan zelfmoordaanslagen, zoals we gezien hebben in Ankara.'

Sinds  augustus/september vorig jaar is de wapenstilstand tussen het Turkse leger en de PKK na twee jaar aan vlarden geschoten. De oorlog tussen Turkijke en de PKK woedt al sinds 1984. Guillet: 'Koerden hebben bij diverse vorige aanslagen aangegeven dat het wraakacties waren op militaire acties in het Zuid-Oostelijke deel van Turkijke waar veel Koerden wonen'.

Gerelateerde artikelen