Internationale politiek13 jun '16 11:55Aangepast op 13 jun '16 12:47

Qatar zet Utrechtse vrouw het land uit

Auteur: Karlijn Meinders

De jonge vrouw uit Utrecht die in Qatar in de cel zit sinds ze in maart aangifte wilde doen van verkrachting, wordt het land uitgezet.

Foto: ANP - Skyline Doha, Qatar
Foto: ANP - Skyline Doha, Qatar

De rechtbank in de hoofdstad Doha heeft haar wel veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en ze moet een boete van 750 euro betalen. Hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops zegt dat de verwachting was dat de straf hoger zou uitvallen. 'Ze is natuurlijk wel veroordeeld, dat zal voor haar een tegenvaller zijn, maar ze kan snel terug naar Nederland.'

Laura de B. (22) was naar eigen zeggen in Qatar op vakantie met een vriendin. Iemand zou een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan, waarna ze zou zijn verkracht. Toen de Utrechtse vrouw daarvan aangifte wilde doen, werd ze zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks.

De man die seks met Laura zou hebben gehad is door de rechtbank in Doha veroordeeld tot 140 zweepslagen voor het hebben van buitenechtelijke seks en openbare dronkenschap. Dat zijn strafbare feiten in het emiraat in het Midden-Oosten. Knoops: 'De reden dat zijn straf hoger uitvalt is dat hij als moslim schuldig is bevonden van het schenden van het islamitisch recht.'

Van de voorwaardelijke straf zal Laura de B. weinig merken, naar verwachting kan ze naar huis zodra de boete is betaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen