Internationale politiek13 jun '16 12:26Aangepast op 13 jun '16 17:31

Rutte: 'Brexit vergroot instabiliteit in de wereld'

Auteur: Madelon Meester

Premier Mark Rutte hoopt vurig dat de Britten over tien dagen besluiten in de EU te blijven. Een Brexit vergroot de instabiliteit in de wereld en is heel slecht voor onze economie, zegt hij.

Foto: Gert Riphagen
Foto: Gert Riphagen

Aan het eind van het Nederlandse EU-voorzitterschap pleit de minister-president voor het voltooien van de Europese interne markt. Volgens de premier zou dat aan de EU twee keer de waarde van de Nederlandse economie kunnen toevoegen. 'Voor de mensen in Europa is de interne markt ongelooflijk relevant. Dan gaat het om banen, om groei, enzovoorts. Het punt is alleen dat we op het gebied van digitaal, kapitaal, energie en de service-sector er nog lang niet zijn. Europa functioneert suboptimaal.' Rutte noemt als voorbeeld het bestellen van spullen op internet. In Europa zijn er 'enorme prijsverschillen' in de verzendkosten van een pakketje.

Champagne
'Het is écht van belang dat de Britten 23 juni besluiten erbij te blijven', zegt Rutte. 'In het belang van Groot-Britannië, van Europa en van Nederland. In de eerste plaats is het geopolitiek cruciaal. Groot-Britannië is permanent lid van de veiligheidsraad. We zien grote instabiliteit in de wereld, als een van de grootste economieën van de wereld uit Europa zou gaan, zou dat leiden tot poppende champagnekurken in veel hoofdsteden buiten Europa. Dat wil ik niet.' Een tweede reden is van economische aard. 'Engeland is een vrijemarkteconomie en naar buiten gericht, net zoals Nederland. We zijn allebei zeevarende naties, gewend om handel te drijven en met open grenzen te werken. Het is van belang dat een land met zo'n instelling erbij blijft.'

Oekraïne
Referenda leiden tot rampen, heeft Rutte al vaker gezegd. De minister-president was ook fel tegen het Oekraïnereferendum, maar nu het er toch is gekomen, 'moeten we ermee dealen'. 'We zijn nu aan het kijken of we de grieven die in de campagne zijn genoemd een plek kunnen geven. Als dat lukt, komen we met een voorstel in het parlement. Lukt het niet, dan zullen we het verdrag ook niet tekenen.' Of er dan een nieuwe tekst van het verdrag zal komen, wil Rutte nog niet zeggen.

Heb jij vragen over Brexit? Stel ze via Twitter of Facebook en wij geven morgen LIVE antwoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen