Internationale politiek14 jun '16 10:23

Hoe Clinton en Trump van mening verschillen over 'Orlando'

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump hielden gisteravond contrasterende toespraken over de aanslag in Orlando.

ANP/AFP
ANP/AFP

'Vandaag is geen dag voor politiek', zei de Democratische kandidaat Clinton. Maar ze weet zelf ook wel dat dat onmogelijk is; haar politieke tactiek in haar toespraak was om het bloedbad in de bredere context van de Amerikaanse plaag van mass shootings te plaatsen.

Clinton benadrukte dat de schutter uit de hoek van de radicale islam kwam. Maar ze verbond daar geen generaliserende conclusies over een hele bevolkingsgroep aan. 'We weten dat hij trouw heeft gezworen aan ISIS, dat ISIS de verantwoordelijkheid heeft opgeëist en dat het een deel van hun strategie is om individuen te laten radicaliseren en hen aan te moedigen aanvallen uit te voeren op de VS.'

Dossier Verkiezingen VS

Ze waarschuwde dat ‘het virus’ dat zijn geest vergiftigde springlevend blijft. Ze beloofde als president het bestrijden van dit soort lone wolf-terroristen een topprioriteit te zullen maken. Ze noemde het de hoogste tijd voor landen zoals Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar om de geldstroom uit hun landen naar terreurgroepen te stoppen. Maar ze verwees in haar toespraak ook naar de Amerikaanse vuurwapencultuur als een factor in de veelvuldige schietpartijen met grote aantallen slachtoffers, en dan met name het gemak waarmee - haar woord - ‘oorlogswapens’, snelvuurgeweren, aan te schaffen zijn.

Inreisverbod
Donald Trump vertelde het heel anders. Hij maakte onkarakteristiek gebruik van een tevoren opgeschreven tekst. Versprak zich daarbij wel in de geboorteplaats van de dader: New York. En Trump heeft het niet over individuele terroristen die geradicaliseerd zijn. 'We kunnen niet toelaten dat duizenden en duizenden mensen ons land binnenstromen van wie velen op dezelfde manier denken als deze barbaarse moordenaar.'

Trump zei dat hij als president een inreisverbod zal instellen voor mensen uit landen met een geschiedenis van terreurdaden tegen de VS, Europa en andere bondgenoten. Hij zei niet specifiek meer dat dat verbod voor moslims geldt, maar dat was misschien omdat de tekst van tevoren was opgesteld en Trump niet zoals gebruikelijk voor de vuist weg zijn mening deelde.

Vuurwapens
De Republikeinse presidentskandidaat wees in zijn toespraak Hillary’s roep om ietwat strengere vuurwapencontroles van de hand. Volgens Trump wil zijn tegenkandidaat het Amerikaanse grondrecht op vuurwapenbezit afschaffen. Zoiets heeft Clinton nog nooit van haar leven gezegd. Maar Donald Trump blijft het herhalen, ook tegen de achtergrond van Amerika’s meest dodelijke schietpartij ooit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen