Internationale politiek16 jun '16 06:33Aangepast op 16 jun '16 08:09

Voorstanders Brexit kijken niet verder dan neus lang is

Auteur: BNR Webredactie

De voorstanders van een Brexit: ze zijn licht in de meerderheid, maar hebben volgens onze correspondent Lia van Bekhoven geen idee wat het scenario wordt als ze winnen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gaan ze of blijven ze erin? De Britten hebben nog een week te beslissen hoe ze gaan stemmen in het referendum over Europees lidmaatschap. De uittreders staan in de peilingen op een nipte winst. Maar dat wil niet zeggen dat de Britse kiezers enig idee hebben hoe hun land er uit gaat zien buiten de Europese Unie.

Als de Britten volgende week wakker worden buiten de EU, dan is dat volgens Van Bekhoven omdat ze kozen voor hogere doelen: eigenwaarde, zelfbeschikking en soevereiniteit. Getuige politicus Boris Johnson, leider van de euro-sceptici. Oja, en tegen immigratie.

Maar betekent uit de Europese Unie ook uit de Europese markt? Daar zijn de uittreders het volgens Van Bekhoven nog niet over eens. Dan is het nog de vraag hoe de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU eruit zal zien na een Brexit?

Moet het worden als met Noorwegen? Nee, dat niet. Zwitserland misschien, of IJsland. Ook Albanië kwam in de debatten voorbij als voorbeeld van een land waarmee een nieuwe handelszone kan worden gestart. Tot verbazing overigens van de Albanese premier, die niet begrijpt waarom de Britten vrijwillig hun lidmaatschap opzeggen.

Voor hem en veel andere buitenlanders blijft het moeilijk te begrijpen hoe edele doelen en immigratie zwaarder wegen dan wat de Washington Post 'economische zelfmoord' noemt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen