Internationale politiek17 jun '16 10:56Aangepast op 17 jun '16 12:37

Artsen zonder Grenzen wil geen Europees geld meer

Auteur: BNR Webredactie

Artsen zonder Grenzen (AzG) neemt voortaan geen financiële steun meer aan van de Europese Unie en de EU-lidstaten. De internationale medische humanitaire organisatie protesteert hiermee tegen de Europese omgang met vluchtelingen.

Meinie Nicolai, voorzitter van Artsen zonder Grenzen.
Meinie Nicolai, voorzitter van Artsen zonder Grenzen. (EPA/OLIVIER HOSLET)

De Europese overheden voeren een 'schadelijk en afschrikwekkend' beleid door mensen in nood steeds intensiever 'weg te duwen van de Europese kusten', stelde AzG vrijdag op een persconferentie in Brussel. De beslissing om Europese hulpfondsen te boycotten gaat direct in en geldt voor alle projecten wereldwijd.

De organisatie verwijst naar de deal tussen de EU en Turkije. Dat land zegde drie maanden geleden toe alle migranten die de overstek naar Griekenland wagen terug te nemen. De financiële steun die Turkije krijgt van Europa om de opvang van vluchtelingen te verbeteren is volgens AzG vooral een beloning voor verbeterde grensbewaking om asielzoekers tegen te houden. 'Het is voor ons onverteerbaar dat dat gepresenteerd wordt als humanitair beleid.'

Gevaarlijk precencent
AzG ziet deze afspraken als een 'gevaarlijk precedent' voor andere landen die vluchtelingen huisvesten. Zo verwees Kenia naar het Europese asielbeleid toen het land onlangs aankondigde het enorme vluchtelingenkamp Dadaab te sluiten. De overwegend Somalische vluchtelingen die daar wonen zouden terug naar hun land moeten.

De hulporganisatie roept de Europese regeringen op hun verdragsverplichtingen na te komen en vluchtelingen te 'verwelkomen en beschermen'. De activiteiten van AzG worden voor 92 procent gefinancierd uit publieksdonaties. De bijdrage van EU-agentschappen bedroeg vorig jaar 19 miljoen euro en die van de Europese lidstaten 37 miljoen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen