Internationale politiek17 jun '16 15:55Aangepast op 17 jun '16 22:17

'Jo Cox was een warm mens'

Auteur: Didi Levison

‘Buitengewoon verdrietig’, ‘schokkend’ en ‘afschuwelijk’, zijn de Haagse reacties op de dood van de Britse Parlementarier Jo Cox. Wie was zij en hoe nu verder? We spraken met Arjan El Fassed (oud-)collega en goede vriend van Cox.

Foto: ANP
Foto: ANP

Oud-Kamerlid voor Groen-Links Arjan El Fassed werkte lang samen met Cox bij Oxfam Novib. ‘Ze was inspirerende collega en een warm mens. Ze kon met haar charme politici en ambtenaren overtuigen in te grijpen bij humanitaire crisissen’, vertelt hij.

Of Cox’ campagne nu nog wel door kan gaan in Engeland weet El Fassed niet. Maar één ding weet hij zeker: ‘Ze geloofde in Europese samenwerking’.

De 41-jarige politica werd gisteren neergeschoten én gestoken. Of de moord iets te maken heeft met het Brexit-referendum is op dit moment nog onduidelijk. De moordenaar, Thomas Mayer, is gearresteerd. Het zou gaan om een 51-jarige man met psychische problemen. Zijn familie is geschokt en omschrijft hem als een vriendelijk mens: ‘Totaal niet gewelddadig of politiek geëngageerd’, laat zijn broer weten aan de Britse pers.

Ook op de beurs is de dood van Cox voelbaar. ‘Financiële markten lijken ervan uit te gaan dat Brexit na deze moord even wordt uitgesteld’, vertelt Matthijs Schiffers, FD-correspondent in Londen. De koersen stijgen en de pond staat hoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen