Internationale politiek19 jun '16 20:14Aangepast op 20 jun '16 17:39

'Brexit raakt VK nog harder dan gedacht'

Auteur: Robin Vinck

Het verlaten van de Europese Unie zou een 'enkele reis naar een veel meer onzekere wereld' zijn. Dat zegt de Britse minister van Financiën, George Osborne.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Volgens Osborne wordt de Britse economie bij een Brexit nog harder geraakt dan tot nu toe voorspeld. Met die woorden is de Brexit-campagne vandaag weer begonnen. Die werd eerder deze week stilgelegd na de moord op parlementslid Jo Cox. Volgens Osborne worden arbeiders het hardst getroffen door een Brexit, omdat hun banen op de tocht kunnen komen te staan.

Eind mei waarschuwde het Britse ministerie van Financiën dat Groot-Brittannië minstens een jaar in een economische recessie terecht zou komen als de Britten voor uittreding uit de EU zouden kiezen. Het grootste rampscenario voorspelt een economische teruggang van zes procentpunt. 'Maar persoonlijk denk ik dat het nog heel wat erger dan dat kan worden', zegt Osborne nu tegen televisiezender ITV. Eerder zei hij al dat de Britten zich moeten afvragen of ze 'bewust voor een recessie' willen kiezen.

Minister van Justitie Michael Gove is juist voorstander van een Brexit en zegt tegen de BBC dat het verlaten van de EU het Verenigd Koninkrijk een kans biedt om zichzelf te ontwikkelen tot 'een progressief baken in de wereld.' Hij vindt dit referendum geen gok. 'Of we nou weggeaan of blijven, er zullen altijd risico's zijn in de toekomst en er zijn altijd uitdagingen voor de wereldeconomie.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen