Internationale politiek19 jun '16 21:45Aangepast op 22 jun '16 12:31

Waarom hebben de Britten meer met Amerika dan met Europa?

Auteur: Robin Vinck

Groot-Brittannië en de EU hebben altijd een lastig huwelijk gehad. En met het referendum over het Britse EU-lidmaatschap staat zelfs een scheiding op het spel. Correspondent Lia van Bekhoven en Europa-verslaggever Anke Truijen onderzoeken tot aan het referendum deze turbulente relatie. Vandaag: De Britten en hun Europese kater.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

'Wij zijn niet veranderd, de EU is veranderd.' Het zijn de woorden van Boris Johnson, één van de aanvoerders van de Brexiteers. De Britten tekenden destijds voor een handelsorganisatie, maar de EU is allang meer dan dat. 'De Britten zijn niet anti-Europees', zegt Lia van Bekhoven, 'ze hebben gewoon weinig met Europa. De affiniteit met de VS is veel en veel groter. Daar ligt de politieke en culturele nadruk.'

In de jaren 60 wilden de Britten bij de EU, maar de Franse president De Gaulle heeft dat tot twee keer toe tegengehouden. Hij was bang dat zij de Franse droom, een politieke Europese Unie, in de weg zouden zitten. Hij had een vooruitziende blik, want toen de Britten er eenmaal bij zaten, hebben ze zich met hand en tand verzet tegen het inleveren van meer soevereiniteit.

'En toen kwam er eind jaren '90 een Britse premier die er wel voor wilde gaan, zelfs voor de euro', zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. 'En toen koos hij voor de oorlog in Irak. Net toen we ze een beetje binnenboord hadden, kozen ze weer voor de Verenigde Staten...'

De Britten staan maar met één been in de EU. Ze bedankten voor Schengen en ze bedankten voor de eurozone. Wat ze wel willen is waar ze destijds voor tekenden: een pure handelsunie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen