Internationale politiek22 jun '16 18:10

Vrede in Colombia binnen handbereik door deal met FARC

Auteur: BNR Webredactie

Na 52 jaar en zeker 220-duizend doden legt de Colombiaanse rebellenbeweging FARC nu voorgoed de wapens neer. In ruil garandeert Colombia de veiligheid van de opstandelingen.

FARC-strijders. Foto: Hollandse Hoogte/AP
FARC-strijders. Foto: Hollandse Hoogte/AP

De FARC en de regering hebben dit afgesproken. Morgen zetten president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño, alias Timochenko, hun handtekening onder het deelakkoord over de ontwapening, in het bijzijn van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, zo melden bronnen rond het vredesoverleg.

De vredesonderhandelingen in Cuba zijn sinds 2012 gaande. De ontwapening van de FARC was een van de laatste heikele punten die nog uit de weg moesten worden geruimd. Het uiteindelijke vredesakkoord wordt over een maand verwacht.

Amnestie
Toch zijn er nog de nodige zorgen. Correspondent Arjan Meesterburrie: 'Alle FARC-rebellen moeten voor een waarheidscommissie verschijnen. Vertellen zij het echte verhaal en hebben zij niet de meest gruwelijke misdaden gepleegd, dan krijgen ze amnestie. Dat schiet veel Colombianen wel in het verkeerde keelgat, moet ik zeggen. Uiteindelijk zijn het toch mensen die gemoord hebben, die gemarteld hebben, die ontvoerd hebben, die drugshandel bedreven hebben.'

Meesterburrie concludeert: 'Een akkoord kun je tekenen op papier, maar de implementatie daarvan en alle pijn uit het verleden... het gaat nog jaren duren voordat het helemaal voor elkaar is, natuurlijk.'

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen