Internationale politiek5 jul '16 06:22

Italiaanse premier haalt uit naar ECB-president Draghi

Auteur: Jelle Maasbach

Volgens Matteo Renzi, premier van Italië, heeft de ECB-president in zijn tijd op het ministerie van Financiën de boel laten ontsporen, waardoor de premier met de problemen zit.

Draghi (L) en Renzi (R) op een top van de eurozone, juli 2015. Foto: ANP/EPA
Draghi (L) en Renzi (R) op een top van de eurozone, juli 2015. Foto: ANP/EPA

Italiaanse banken zijn flink afgestraft vanwege zorgen over het aantal slechte leningen op de balans: leningen die zijn verstrekt aan consumenten en bedrijven waarvan de verwachtingen is dat ze niet of maar nauwelijks worden afgelost. De ECB zet sommige banken nu onder druk: ze moeten snel het aantal slechte leningen terugbrengen.

Renzi vindt dat Draghi in zijn oude functie als directeur-generaal bij het ministerie van Financiën heeft gefaald; door Draghi's toedoen zouden Italiaanse banken in de problemen zijn geraakt. ‘Als niet wij, maar de centrum-linkse regering in 1998 de nodige maatregelen had getroffen om de gesignaleerde problemen aan te pakken, dan zouden wij nu niet in de problemen zitten.’

De Italiaanse overheid zit met de kwestie in de maag: zij wil de bankensector met miljarden euro’s helpen, maar dat zou staatssteun betekenen en dat mag niet van Europa. Volgens nieuwe Europese regels moeten juist aandeelhouders bijdragen aan een redding, maar dat ligt gevoelig. Italiaanse gezinnen en gepensioneerden hebben aandelen of obligaties van banken en dat zou betekenen dat die groep getroffen wordt. Voor Renzi zou dat politiek niet te verkopen zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen