Internationale politiek5 jul '16 15:22Aangepast op 5 jul '16 17:13

Vluchtelingenreferendum in Hongarije

Auteur: Mark Hulstein

Hongarije houdt op 2 oktober een referendum over het Europese plan voor de verplichte verdeling van vluchtelingen over EU-lidstaten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat heeft het bureau van president Janes Ader dinsdag bekendgemaakt. De vraag waar de Hongaren 'ja' of 'nee' op moeten zeggen luidt: 'Wilt u dat de Europese Unie ook zonder instemming van het parlement de verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?'

Het ziet er naar uit dat een 'nee' veel stemmen gaat krijgen. Volgens correspondent Stefan Bos zijn er ruim 17.000 vluchtelingen de grens over de grens. En in de zomer zullen deze aantallen alleen maar oplopen. Volgens de peilingen kan het kamp dat tegen vluchtelingen is rekenen op een flinke meerderheid.

In Nederland is er ook gereageerd op het referendum. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vindt vooral de vraagstelling erg suggestief. 'Hongarije heeft zelf gekozen om deel te nemen aan bepaalde systemen aan de EU. En de lidstaten hebben bepaald dat we vinden dat iedereen de balast moet dragen. En dan kun je daarna wel zo'n vraag formuleren, maar dat is niet helemaal de zuivere manier van besluitvorming', zegt Dijkhoff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen