Internationale politiek6 jul '16 10:57Aangepast op 6 jul '16 11:16

Obama: 'Er is er maar één geschikt'

Auteur: Wesley Schouwenaars

De Amerikaanse president Obama en zijn beoogde opvolger Hillary Clinton voerden gisteravond voor het eerst samen campagne. Tijdens de bijeenkomst in North-Carolina sprak Obama zijn steun uit en pakten ze allebei Clinton's rivaal Donald Trump nog eens flink aan.

Foto ANP
Foto ANP

Volgens Obama is er geen twijfel mogelijk over wie zijn opvolger moet worden: 'Er is nog nooit een man of vrouw zo geschikt geweest voor deze baan als Hillary Clinton, nog nooit'. De woorden van zittend president Obama werden met luid gejuich ontvangen door het aanwezige publiek.

Obama: 'Hillary Clinton is al getest. Ze heeft van dichtbij gezien wat het betekent om belangrijke beslissingen te maken'. Hiermee doelt hij op haar werk als minister van Buitenlandse Zaken en haar rol als first-lady naast haar man, oud-president Bill Clinton.

Obama maakte van de gelegenheid gebruik om een sneer uit te delen aan Donald Trump. Hij noemde zijn naam niet één keer tijdens zijn speech, maar het Twitter-gebruik van de Republikeinse presidentskandidaat bood de zittend president genoeg munitie. 'Iedereen kan tweeten. Maar niemand weet wat het werkelijk inhoudt om het werk te doen, totdat je echt aan het bureau zit', aldus Obama.

Dossier Verkiezingen VS

De uitgesproken steun van Obama is voor Clinton alleen maar welkom. Obama is populairder bij de Democratische achterban en hij is charismatischer dan haar, dus daar lift ze graag op mee. Voor Obama is het goed voor zijn politieke nalatenschap dat hij een opvolger krijgt die belooft dat ze Obama's beleid op kernpunten zal voortzetten.

Ook Clinton kon het niet laten om Trump tijdens haar speech belachelijk te maken: 'En Donald, als je aan het tweeten bent: het is Hawaii'. Hiermee verwees ze naar de op niets uitgelopen heksenjacht van Trump op Obama's vermeende geboorte in Kenia. Zowel Obama als Clinton hebben er alle baat bij dat de populariteit van Trump daalt. Verwacht wordt dat het duo later in de campagne nog wel vaker samen zal optreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen