Internationale politiek6 jul '16 14:58Aangepast op 6 jul '16 16:56

'Blair heeft niet bewust misleid'

Auteur: Judith Laanen

Volgens de Britse premier Cameron concludeert onderzoekscommissie Chilcot dat voormalig premier Blair mensen niet opzettelijk heeft misleid toen hij zijn beslissing nam om Irak binnen te vallen in 2003. Blair zelf is blij met het rapport.

Foto ANP
Foto ANP

Cameron zei in een toespraak in het Britse parlement dat de leden die die destijds vóór militaire actie stemden daar ook verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Cameron zei verder dat toekomstige militaire interventie op basis van het rapport niet uitgesloten mag worden, en dat het een verkeerde conclusie zou zijn om te denken dat militaire interventie niet werkt.

In de toekomst zullen Britse troepen niet zonder een volwaardig en grondig debat door de Britse veiligheidsraad, die na de verkiezingen in 2010 werd aangesteld, ingezet worden. De manier waarop de overheid opereert is belangrijk, zei Cameron. Om die reden is er een veiligheidsraad en heeft hij ook een nationale veiligheidsadviseur aangesteld. Verder zei Cameron dat de beslissing om onvolledig uitgeruste troepen naar Irak te sturen 'onacceptabel' was.

Blair blij met rapport
Blair reageerde vandaag opgewekt op het vernietigende rapport over de aanval op Irak. Volgens Blair helpt het rapport van Chilcot eindelijk 'allerlei aantijgingen over kwade trouw, leugens en misleiding uit de weg te ruimen'.

'Men kan het eens of oneens zijn met mijn besluit militaire actie te ondernemen tegen Saddam Hussein, maar ik nam dat besluit te goeder trouw en ik dacht dat het in het belang van het land was.' Blair zei ook voor gemaakte fouten de verantwoordelijkheid te nemen.

Het vandaag gepresenteerde rapport van Chilcot kraakt het Britse beleid ten aanzien van de door de VS geleide aanval op Irak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen