Internationale politiek6 jul '16 19:52Aangepast op 7 jul '16 06:36

2 Nederlandse militairen gedood in Mali

Auteur: Koos Tervooren

Door een explosie zijn gisteren twee Nederlandse VN-militairen omgekomen in Mali. Een derde Nederlandse militair raakte zwaargewond.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd op een persconferentie. Het gaat om een 24-jarige korporaal en een 29-jarige sergeant. Voor zover bekend vond het incident plaats tijdens een schietoefening met een mortier.

Defensie gaat nader onderzoeken hoe het ongeluk plaats heeft kunnen vinden.

Oefenstop
De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) wil dat de Nederlandse militairen in Mali niet meer oefenen met mortieren. Eerst moet volgens de bond duidelijk zijn wat zich heeft afgepeeld rond het ongeluk.

"Zijn er fouten gemaakt in de procedures of zitten daar lacunes in? Of kwam het door de mortier zelf of door de afschietbuis? We weten niet wat er is gebeurd en dat is precies het probleem'', zegt voorzitter Jean Debie van de VBM.

Medeleven
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie laat weten: 'Mijn medeleven gaat uit naar de naasten en collega's van deze dappere militairen. Zij streden voor een betere en veiligere wereld en betalen daarvoor de hoogste prijs.'

Premier Mark Rutte reageert geschokt: "Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten. In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair die bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt."

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is "zeer aangeslagen". "Het verschrikkelijke nieuws van vandaag maakt opnieuw duidelijk dat dit met aanzienlijke risico’s gepaard gaat. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen."

Op de website van Defensie is inmiddels een condoleanceregister geopend.

De missie
Sinds 2014 levert Nederland een bijdrage aan de missie in Mali. De missie heeft als als doel de zwakke regering in het land te ondersteunen en stabiliteit te brengen. De Nederlandse militairen blijven tot eind 2016. Voor de zomer neemt het kabinet een besluit over een eventuele verlenging.

In maart vorig jaar kwamen twee militairen om het leven bij een ongeluk met een helikopter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen