
De Europese Commissie komt vandaag met een voorstel over de consequenties voor Spanje en Portugal. Volgens Dijsselbloem is de rek er nu wel uit: 'We hebben natuurlijk allerlei begrotingsregels waar iedereen zich aan moet houden. Daar zit enige flexibiliteit in als het economisch heel slecht gaat met een land. Maar hier is die flexibiliteit opgebruikt'.
Beide landen hebben hun begroting al lange tijd niet op orde. Sinds 1997 mogen de lidstaten van de Europese Unie een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bbp hebben. Portugal had in 2015 een tekort van 4,4 procent, het tekort van Spanje is dit jaar 3,9 procent.
Volgens de minister hebben Spanje en Portugal te weinig actie ondernomen om hun tekorten te omlaag te krijgen. 'Dan moeten er automatisch sancties komen en subsidies uit Europese fondsen worden stopgezet.' Volgens Dijsselbloem kan dat voorwaardelijk zijn: 'Als de landen dan onmiddellijk actie ondernemen kan de Europese Commissie het weer opschorten. Maar het besluit ten principale moet wel een keer vallen'.
De Europese ministers van Financiën komen volgende week bijeen om over het lot van beide landen te besluiten. Of een meerderheid van de ministers het voorstel van de Europese Commissie zal volgen kan hij nog niet zeggen: 'We moeten eerst zien wat het besluit van de commissie wordt en dan vergaderen we daar volgende week over'.