Internationale politiek11 jul '16 17:39

Barroso-move past in goede Brusselse traditie

Auteur: Thijs Baas

De nieuwe bijbaan van José Barroso doet veel stof opwaaien. De oud-voorzitter van de Europese Commissie wordt commissaris bij zakenbank Goldman Sachs. Vooral Brusselse ambtenaren zijn daar verontwaardigd over.

Foto: ANP
Foto: ANP

Toch lijkt Barroso's nieuwe job prima te passen in een goede Brusselse traditie: veel Brusselse politici verdienen later geld aan hun Europese contacten. Een van de bekendste Nederlandse voorbeelden is Neelie Kroes, met adviesfuncties bij  onder meer Uber, Salesforce en bij Bank of America Merrill Lynch. Oude Brusselse contacten zijn nou eenmaal zeer waardevol zijn in het bedrijfsleven, al gebeurt het omgekeerde volgens economieredacteur Rob Jansen evenzeer; functies in het bankwezen kunnen goed van pas komen in Brussel.

Kortom: de verwevenheid is er heel sterk, niet alleen bij Eurocommissarissen, maar ook bij parlementariërs. Een bekend voorbeeld is president van de ECB Mario Draghi, die afkomstig is van onder meer Goldman Sachs. Maar het meest in het oog springende voorbeeld is ongetwijfeld Europarlementariër Guy Verhofstadt, die jaarlijks ruim twee ton bijverdient, met name als commissaris bij verschillende bedrijven.

Afkoelingsperiode
In Europa geldt een 'afkoelingsperiode' van achttien maanden, waarna je in principe helemaal vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Wil je vóór het verstrijken van die termijn elders aan de bak, dan legt de Europese Commissie die overstap ter toetsing voor aan een ethische commissie, zegt Jansen. Wel blijft altijd nog een beroepsgeheim, die bepaalt dat je vertrouwelijk verkregen informatie uit je bestuursperiode nooit en te nimmer in een andere functie mag gebruiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen