Internationale politiek12 jul '16 14:16Aangepast op 12 jul '16 16:32

Sancties voor Spanje en Portugal

Auteur: Wesley Schouwenaars

De EU-ministers van Financiën hebben de Europese Commissie akkoord gegeven om een procedure op te starten voor sancties tegen Spanje en Portugal. Beide landen hebben hun begroting structureel niet op orde.

Foto ANP
Foto ANP

Het Zuid-Europese tweetal heeft te weinig gedaan om te voldoen aan de begrotingsafspraken die in Brussel zijn gemaakt. Het is voor het eerst dat de Europese Unie besluit om landen die zich niet aan de begrotingsafspraken hebben gehouden aan te pakken.

Het oordeel van de EU-ministers komt niet onverwacht. Minister Dijsselbloem zei vorige week al dat de rek er voor beide landen uit is. De Europese Commissie moet voor 1 augustus met een voorstel komen over de hoogte van de boetes. Voor Portugal kan die in theorie oplopen tot 346 miljoen euro, voor Spanje tot 2 miljard euro.

Beide landen krijgen tien dagen de tijd om met argumenten te komen voor een lagere boete. Ze kunnen in ieder geval opschorting van EU-subsidies verwachten. De commissie kan met het voorstel komen om een boete van nul euro uit te delen omdat forse boetes de groei en werkgelegenheid in de lidstaten kunnen treffen. De overige eurolanden verwachten dan wel dat Spanje en Portugal zich meewerkend opstellen, aldus Dijsselbloem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen