Internationale politiek13 jul '16 13:32Aangepast op 13 jul '16 14:49

Kabinet Theresa May waarschijnlijk vrouwelijkste in geschiedenis

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het kabinet van de kersverse Britse premier Theresa May zal uit opmerkelijk veel vrouwen gaan bestaan. Dat voorspellen de Britse media voorafgaand aan haar aantreden.

Justine Greening is volgens The Telegraph de beoogde minister van Gezondheid. Foto ANP
Justine Greening is volgens The Telegraph de beoogde minister van Gezondheid. Foto ANP

The Independent schrijft dat May meer vrouwen zal aanstellen dan een conservatieve premier ooit eerder deed. Verwacht wordt dat bijna de helft van het kabinet uit vrouwen zal bestaan. Ze kiest daarmee een totaal tegenovergestelde koers dan Margaret Thatcher, de enige andere vrouwelijke premier uit de Britse geschiedenis. Thatcher omringde zich met met alleen maar mannen.

De functie van minister van Financiën wordt volgens The Times waarschijnlijk gegund aan de huidige staatssecretaris van Energie, Amber Rudd. Volgens The Telegraph wordt de minister van Financiën net als nu een man. Zij denken dat George Osborne en Philip Hammond - nu nog Buitenlandse Zaken - van functie gaan wisselen.

Eerste taak
Theresa May wordt vandaag in de namiddag door koningin Elizabeth II als eerste minister benoemd. Zij zal vervolgens direct haar nieuwe ambtswoning in Downing Street 10 betrekken. Haar eerste taak is om het land zonder al te veel economische schade uit de EU te laten vertrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen