Internationale politiek14 jul '16 11:01Aangepast op 14 jul '16 12:05

Dear world... ...Sorry

Auteur: Wesley Schouwenaars

Boris Johnson is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. En daar wordt door de internationale politiek en pers met gemengde gevoelens op gereageerd.

De Britse krant The Daily Mirror opende vanochtend met een grote foto waarop Johnson te zien is terwijl hij in een tuigje hangt met 'The Union Jack' in zijn handen. In de kop verontschuldigt de krant zich voor de oud-burgemeester van Londen. De foto werd gemaakt terwijl Johnson tijdens een publiciteitsstunt vast kwam te zitten in een kabelbaan:

 

Het is misschien ook niet zo gek dat er met enige verbazing op de benoeming van Johnson wordt gereageerd. Volgens Mirror zou hij tijdens de Brexit-campagne hebben gezegd dat de Amerikaanse president Obama deels van Keniaanse afkomst zou zijn. Ook won de Brit volgens de krant duizend pond met zijn deelname aan een wedstrijd waarbij het meest beledigende gedicht over de Turkse president Erdogan geschreven moest worden. Hierin schreef hij dat Erdogan seks zou hebben met een geit.

Als vertegenwoordiger van Groot-Brittannië op het internationale speelveld kan Johnson het nog wel eens lastig krijgen. Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, reageerde vanochtend tegenover BNR verrast op het nieuws. Volgens Koenders is Johnson 'een flamboyante man die in het verleden veel gezegd heeft over buitenlandse leiders'. Hij verwacht interessante bijeenkomsten met de Brit.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken reageerde op zijn zachtst gezegd diplomatiek toen hem om een reactie werd gevraagd door iemand van de pers:

Ook op Twitter wordt gereageerd op Johnsons aanstelling. De Zweedse oud-minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt hoopt dat het een grap is. Zangeres Cher antwoord in reactie op een van haar volgers dat hij een 'fucking idioot is die heeft gelogen tegen het Britse volk'.

De belangrijkste taak voor het nieuwe kabinet van premier May is het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het is nog niet duidelijk welke rol Brexit-voorman Johnson daarbij gaat vervullen. Hij zal er ongetwijfeld net zo hard tegenaan gaan als tijdens dit potje rugby:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen