Internationale politiek18 jul '16 07:04Aangepast op 18 jul '16 10:36

Grote zuiveringscampagne in Turkije

Auteur: Marjan van den Berg

De mislukte couppoging zet de verhoudingen in Turkije verder op scherp. Vermeende aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen worden massaal opgepakt.

ANP/EPA
ANP/EPA

Duizenden arrestaties zijn er al verricht sinds de mislukte staatsgreep. Onder de arrestanten zijn aanklagers, rechters en vooral veel militairen. 'Die hebben echt niet allemaal zelf meegedaan', zegt correspondent Marc Guillet. Veel van hen zullen er alleen van worden verdacht steun te hebben gegeven aan de coupplegers.

Guillet: 'Het is duidelijk dat er een grote zuiveringscampagne bezig is onder iedereen die er maar van wordt verdacht een aanhanger te zijn van Fethullah Gülen, de moslimprediker in Amerika, die tot 2013 de grootste bondgenoot was van Erdogan.'

VS
In 2013 werden president Recep Tayip Erdogan en Gülen vijanden. Gülen zit in zelfverkozen ballingschap in de VS. Erdogan beschuldigt Gülen ervan dat hij achter de poging tot staatsgreep zit. Turkije wil dan ook dat de VS hem uitlevert. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil dat Turkije dan eerst bewijzen levert en een officieel uitleveringsverzoek indient. Gülen op zijn beurt zegt dat Erdogan zelf achter de coup zit.

In Turkije heeft de couppoging de verhoudingen op scherp gezet. Guillet: 'De trending topics op Twitter waren gisteren en eergisteren: 'wij willen de herinvoering van de doodstraf' en de tweede was: 'dit is geen staatsgreep, maar theater'. Degenen die dat laatste zeggen en denken, geloven niet dat dit een serieuze staatsgreep was, maar dat het is opgezet om Erdogan meer macht te kunnen geven.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen