Internationale politiek2 aug '16 14:42

Maduro krijg je niet zomaar van zijn plek

Auteur: Judith Laanen

De oppositie in Venezuela heeft groen licht gekregen voor een referendum waarmee ze president Maduro af kunnen zetten. Maar volgens hoogleraar Patricio Silva kan de regering nog flink wat roet in het eten gooien.

Leden van de Venezolaanse oppositie protesteren tegen president Maduro eind juli. Foto ANP
Leden van de Venezolaanse oppositie protesteren tegen president Maduro eind juli. Foto ANP

Volgens Silva, hoogleraar geschiedenis van Moderne Latijns-Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, kun je de economische crisis van het land niet zomaar in Maduro's schoenen schuiven. In Venezuela viert de inflatie hoogtij en is zelfs de noodtoestand afgekondigd, omdat het zo slecht gaat het met land. 'Het proces van constante verslechtering van de economie die gepaard gaat met grote politieke spanningen, heeft vele jaren geduurd', legt Silva uit.

Maduro kan volgens Silva nog steeds rekenen op 30 tot 40 procent van de steun van de bevolking, maar de president zit steeds minder stevig in het zadel. De oppositie wordt steeds groter en beter georganiseerd, zegt Silva. Als er gepeild zou worden, zouden de meeste mensen ervoor kiezen dat Maduro opstapt, denkt Silva. 

Als Maduro weggaat, zal het wel een stap in de richting van verzoening zijn, denkt Silva. 'De huidige president van Venezuela vertegenwoordigt misschien het regime, maar ook het legaat van de oude president Chavez. Maduro's vertrek zou een noodzakelijke stap zijn om het land te normaliseren en de aanhangers en tegenstanders van het regime tot een compromis te leiden.'

Regering kan roet in plannen referendum gooien
Maar de oppositie is versnipperd en dat doet vele Venezolanen twijfelen of ze wel krachtig genoeg zijn om het roer over te nemen. 'De mensen weten niet wat ze in plaats van Maduro krijgen.' Al is de oppositie wel aan een inhaalslag bezig: 'Er zijn een paar figuren die het leiderschap van de oppositie op zich willen nemen. In vergelijking met een paar jaar geleden zie je nu een duidelijke organisatiestructuur. En ze hebben de controle van het parlement, wat heel belangrijk is, en ze zijn van plan om veranderingen door te voeren', zegt Silva.

Het referendum kan pas worden uitgeschreven als 20 procent van alle kiezers een handtekening gezet heeft voor het referendum. Of het referendum dan ook echt doorgaat, hangt ervan af of de regering van Maduro de echtheid van de handtekeningen wel vertrouwt, zegt Silva. 'Ik denk dat dit een heel lang proces gaat worden. Het kiescollege heeft al bepaald dat er een onderzoek wordt ingevoerd naar de al verzamelde handtekeningen. Dit kan uitgesteld worden tot het eind van dit jaar, of begin volgend jaar.'

Gerelateerde artikelen