Internationale politiek3 aug '16 17:55

Gerommel binnen UKIP om opvolger Farage

Auteur: Mark Hulstein

Gerommel binnen de Britse anti-EU partij UKIP. Partijleider Nigel Farage stapte na de referendumuitslag op omdat z'n werk er volgens hem op zat. En een nieuwe opvolger leek alweer gevonden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar nu is de koploper in die strijd ineens door het partijbestuur geschrapt. En wel omdat hij wel 17 minuten te laat was om zich in te schrijven om überhaupt in aanmerking te komen voor het leiderschap. Maar volgens correspondent Lia van Bekhoven zit er veel meer achter. 'Er zit een richtingenstrijd binnen de partij achter, met het bestuur aan de ene kant en een aantal prominente UKIP'ers en geldschieters aan de andere kant', zegt ze.

Volgens Van Bekhoven is het niet ondenkbaar dat oud-partijleider Farage moet optreden als redder in nood. 'Hij trad vorige maand af, maar hey, hij treedt wel vaker af. Om vervolgens weer op dat besluit terug te komen. Hij is niet voor niets de Frank Sinatra van de Britse politiek. Maar het hoeft niet. Er zijn wel degelijk andere kandidaten', zegt Lia van Bekhoven.

Maar het probleem is groter dan slechts een kandidaat. 'Willen ze verder met een leider als Farage, die er eigenlijk een eenmanspartij van maakte. Of willen ze een meer democratisch bestuur en kijken naar hoe de partij zich in de toekomst moet richten op zaken waar het nu eigenlijk geen antwoord op heeft. Bijvoorbeeld moslims en immigratie.'

Gerelateerde artikelen