Internationale politiek9 aug '16 12:05Aangepast op 9 aug '16 13:53

Benghazi-nabestaanden klagen Clinton aan

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Familieleden van twee slachtoffers van de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012 klagen Hillary Clinton aan voor dood door schuld en smaad. Dat melden verschillende Amerikaanse media, onder vermelding van gerechtelijke documenten.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Tijdens de aanval op het consulaat in de Libische stad kwamen vier Amerikanen om het leven. Hillary Clinton was toen minister van Buitenlandse Zaken. De moeder en vader van twee van de slachtoffers hebben maandag een aanklacht ingediend bij de federale rechtbank. Ze verwijten Clinton onder meer dat het gebruik van privémail voor vertrouwelijke documenten de terroristische aanslag direct heeft veroorzaakt.

Nabestaanden laten zich misbruiken door Trump
In de Amerikaanse verkiezingsstrijd is de e-mailaffaire van Clinton een probleempunt voor de Democraten. Patricia Smith, een van de ouders achter de aanklacht, zei tijdens de Republikeinse conventie al dat ze Clinton verantwoordelijk houdt voor de dood van haar zoon. Ze stelde dat de presidentskandidaat daarvoor de gevangenis in moet.

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg laten de nabestaanden van de twee slachtoffers zich misbruiken door de verkiezingscampagne van Donald Trump. ‘Het is niet verstandig om je mee te laten slepen in die campagne van Trump, die voortdurend uitgaat van het thema “Hillary is een moordenaar.” Dat is nogal iets.’

Imago staat Clinton in de weg
Hammelburg vervolgt: ‘Ik denk dat de meeste Amerikanen ook wel begrijpen dat Hillary op dit punt niks verkeerd heeft gedaan. Maar het wantrouwen tegen haar als persoon is zo overweldigend. Dat is precies waar Donald Trump op inhaakt’, besluit hij.

Gerelateerde artikelen