Amerikaanse Verkiezingen17 aug '16 13:22Aangepast op 17 aug '16 13:55

Trump gooit top campagne-team op de schop

Auteur: Wesley Schouwenaars

Donald Trump wijzigt de top van zijn campagneteam. De Republikeinse presidentskandidaat heeft twee nieuwe mensen benoemd die hem, zoals hij dat zelf zegt, 'de winst moeten opleveren'.

Foto ANP
Foto ANP

Trump staat er in de peilingen momenteel slecht voor en de benoeming van de nieuwkomers lijkt een noodgreep. 'De ene na de andere dag komen er nieuwe, slechte peilingen binnen. Dat betekent dat er heel veel druk op de campagne staat om nu echt dingen anders aan te pakken', legt Amerika-deskundige Victor Vlam uit.

Voor de aanstelling van zijn vervanger, Stephen Bannon, gaf Paul Manafort leiding aan de campagne van Trump. Hij staat bekend om zijn ervaring in het Republikeinse establishment en als iemand die er een traditionele campagne van probeerde te maken. 'Het feit dat hij nu aan macht heeft verloren, geeft aan dat de campagne een andere richting op wil. Een campagne waar Trump Trump kan zijn, dat is het idee', zegt Vlam.

Die taak is nu aan Bannon, zegt Vlam. 'Dat is iemand die van een rechts-activistische nieuwssite komt. Breitbart heet die organisatie, die qua stijl en toon vergelijkbaar is met GeenStijl. Je kunt er dus van op aan dat de campagne meer nog dan in het verleden echt weer die grenzen gaat opzoeken.'

Eigen schuld
Dat het niet zo lekker gaat met Trump ligt volgens Vlam voor een groot deel aan hemzelf. 'Hij is iemand die zegt wat er in hem op komt. Die gewoon doet waar hij zin in heeft. Dat heeft in het verleden veel blunders veroorzaakt'. Of er nu een fundamentele verandering in de campagne gaat komen moet gaan blijken, maar Vlam betwijfelt het.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen