Internationale politiek23 aug '16 16:27Aangepast op 23 aug '16 18:22

Kruistocht Wikileaks maakt burgerslachtoffers

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De kruistocht van klokkenluidersite Wikileaks om overheidsgeheimen te openbaren, maakt burgerslachtoffers. De privégegevens van honderden mensen zijn namelijk in één muisklik te vinden op de site van Wikileaks.

Foto: HH / Kirsty Wigglesworth.
Foto: HH / Kirsty Wigglesworth.

Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau AP. In het onderzoek sprak AP naar eigen zeggen met honderden slachtoffers. Van deze groep waren het afgelopen jaar onder meer medische dossiers, identiteitsgegevens en financiële gegevens te vinden. AP noemt ook twee gevallen waarin Wikileaks de namen noemt van twee minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik.

Belangrijk hoe Wikileaks reageert
Volgens Theo Boer, universitair docent ethiek, is het belangrijk hoe Wikileaks zich hier uit gaat redden. ‘Ik zie wel een gevaar. Op het moment dat je een missie hebt en er gaan dingen mis, dan gaan mensen zich verschansen in het eigen gelijk. Dat zou desastreus zijn voor de geloofwaardigheid.’

‘Wikileaks zou nu gewoon moeten zeggen dat ze gaan uitzoeken waar het fout is gegaan. Maar in plaats daarvan denken ze in termen van een samenzwering. Daarmee doen ze hun eigen missie teniet. Ze staan namelijk altijd voor transparantie, maar ze gaan er nu niet inhoudelijk op in’, aldus Boer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen