Internationale politiek23 aug '16 20:45Aangepast op 24 aug '16 07:20

Alles voor Frankrijk, schreeuwt Sarkozy

Auteur: Noémi Prent

Met zijn boek 'Tout pour la France' (Alles voor Frankrijk) probeert Sarkozy het Franse volk opnieuw voor zich te winnen. Vanaf morgen ligt het in de winkel. Wat kunnen we van dit boek verwachten?

Foto: ANP
Foto: ANP

Hierin zet de oud-president van Frankrijk zijn visie uiteen. Of, zo u wilt, voert Sarkozy campagne. Want volgend jaar wil hij terugkeren als president, zo maakte hij deze week bekend. Vanwege zijn verkiesbaarheid treedt hij af als voorzitter van de partij Les Républicains.

Hij spreekt ferme taal, als we correspondente Eveline Bijlsma mogen geloven. 'Z'n standpunten zijn niet onbekend, maar sommige voorstellen heeft hij aangescherpt. Zo  wil hij onder andere dat de boetes omhoog gaan. Hij wilde hoofddoek ook op universiteiten en bedirjven gaan verbieden. Hij wil af van de 35-urige werkweek en de pensioenleeftijd van 62 naar 64. Terroristen in voorarrest wil hij langer kunnen vasthouden'. vertelt Bijlsma. 'Het kernwoord is identiteit. Het verdedigen van de Franse levenstijl. Hij presenteert de campagne als zoektocht van Frankrijk naar zichzelf.'

Volgens Bijlsma is Sarkozy er nog lang niet. 'Na vijf jaar Hollande zijn de Fransen wel klaar met de socialisten. Maar dat er een rechtse kandidaat tegenover Marine Le Pen staat, daar zijn de Fransen nog niet klaar voor.'

Van 2007 tot 2012 was Sarkozy president van Frankrijk. In 2012 moest Sarkozy het presidentiële stokje doorgeven aan François Hollande.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen