Internationale politiek24 aug '16 13:45Aangepast op 24 aug '16 14:14

'Dubbele agenda Turkije zeer kwalijk'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Turkije is met tanks Syrië binnengevallen. Het Turkse leger is een grondoffensief begonnen om het Syrische dorpje Jarablus te veroveren van IS, maar heeft ook als doel om de Syrische Koerden tegen te houden. ‘Een kwalijke zaak’, zegt Joel Voordewind van de ChristenUnie.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

‘Het is behoorlijk dubbel. Ze willen aan de grensstrook een bufferzone creëeren. Daarvoor moet IS worden uitgeschakeld, maar moeten ook de Koerden worden uitgeschakeld. Turkije schaakt op twee schaakborden’, vindt Voordewind.  ‘Ze hebben maar één agenda en dat is om hun eigen grenzen veilig te stellen’, vervolgt het Kamerlid.

Koerden moeten meer steun krijgen
Voordewind pleit er voor om de Koerdische strijdkrachten in Syrië meer te steunen. ‘Daar pleit ik al jaren voor. Koenders hapert als het gaat om de steun voor Koerden in Syrië. We moeten de Koerden niet alleen in Irak steunen. Dat leidt nu tot een verzwakking van de Koerdische posities omdat ze onder vuur worden genomen door Turkije en bondgenoten van Amerika.’

Aan Amerika is nu de taak om Turkije tot de orde te roepen, vindt Voordewind. ‘Het is een gigantisch ingewikkeld schaakspel. Amerika moet oproepen dat de Koerden niet meer worden aangevallen, want we zijn juist blij dat de Koerden IS heeft verslagen bij Manbij. Ik hoop echt dat niet alleen Amerika, maar Nederland en de Europese Unie Turkije tot de orde roept om niet de Koerden aan te vallen’, besluit Voordewind.

Gerelateerde artikelen