Internationale politiek25 aug '16 13:42

Turkije stuurt nog meer tanks naar de grens

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Turkije verdubbelt het aantal tanks dat de grens met Syrië over gaan. Vanmorgen zijn er nog eens negen tanks de grens overgereden.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Het Turkse leger is gisteren samen met Syrische rebellen een grondoffensief begonnen tegen Islamitische Staat, maar vooral ook om Syrische Koerden op afstand te houden. Volgens oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop wil Turkije hiermee aan de Koerden duidelijk maken dat er een grens is aan de gebiedsuitbreiding van de Koerden. ‘Het is voor Turkije onaanvaardbaar als de hele zuidgrens van Turkije in het bezit is van de Koerden.’

‘Mag aannemen dat NAVO is ingelicht’
Omdat Turkije niet wordt aangevallen en zelfs op eigen houtje IS aanvalt, hoeft de NAVO voor deze actie niet worden ingelicht. ‘Maar in een bondgenootschap mag je aannemen dat ze elkaar informeren’, vertelt Van Middelkoop.

De voormalig minister van Defensie verwacht dan ook niet dat andere NAVO-landen onverhoopt in het conflict worden gesleurd, bijvoorbeeld als Turkije om hulp vraagt. ‘De leden helpen elkaar als het grondgebied van een lid wordt bedreigd. Het Turkse grondgebied wordt niet aangevallen, dus de NAVO wordt niet geactiveerd’, aldus Van Middelkoop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen