Internationale politiek29 aug '16 11:51Aangepast op 29 aug '16 12:21

Koenders kritisch over Turkije

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in Ankara kritische kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop in Turkije is gereageerd na de mislukte coup in juli. Hij deed dat in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Koenders moeten er grenzen zijn aan hoe ver het Turkse optreden kan gaan. 'Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien', 'zegt de bewindsman. Het mogelijk opnieuw invoeren van de doodstraf is volgens Koenders onbespreekbaar als Turkije lid worden van de EU.

De Nederlandse minister heeft ook zijn zorgen overgebracht over de spanningen in Nederland tussen Turkse groepen. 'Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel.' Wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt is een zaak voor Nederland, waar buitenlandse regeringen niets over te zeggen hebben, meent Koenders.

Vorige week werd al aangekondigd dat één van de onderwerpen op Koenders' agenda de brief van de Turkse consul-generaal in Rotterdam zou zijn. Die schreef in juli aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

De Turkse inmenging werd zaterdagavond al op het hoogste niveau besproken toen premier Mark Rutte belde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte vertelde Erdogan dat ons land geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereert.

Koenders heeft maandag ook de Turkse militaire acties in Syrië aangekaart. De Turken willen in het grensgebied bij de stad Jarablus niet alleen Islamitische Staat verdrijven, maar ook de Koerden die tegen de terreurgroep vechten. Koenders: 'Het lijkt mij van belang om juist nu alle groepen te betrekken bij het vredesoverleg.'

Gerelateerde artikelen