Internationale politiek31 aug '16 17:30Aangepast op 31 aug '16 21:01

Braziliaanse president Rousseff afgezet

Auteur: Karlijn Meinders

Een ruime meerderheid van de Braziliaanse senatoren heeft voor de afzetting van president Dilma Rousseff gestemd. Dat betekent dat haar rivaal Michel Temer het stokje overneemt. Rousseff gaat in hoger beroep.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er is de afgelopen tijd veel vergaderd over de positie van Rousseff. Gister nog vond er een marathonzitting van 13 uur plaats. Voor het vertrek van Roussof was een tweederde meerderheid nodig. Dat zijn 54 stemmen van de 81 die er in totaal zijn. Het werden uiteindelijk 61 stemmen voor afzetting.

Rousseff gaat bij het hooggerechtshof in beroep tegen haar afzetting. Dat heeft haar advocaat José Eduardo Cardozo laten weten, onmiddellijk na het besluit van de senaat Rousseff uit haar ambt te zetten.

Braziliaanse economie
De politieke onrust heeft ook effect gehad op de Braziliaanse economie. Marijke Zewuster, hoofd Opkomende Markten bij het Economisch Bureau van ABN Amro, meent dat het de goede kant op gaat -de bodem van de recessie is in zicht- maar dat de interne schandalen wel hun sporen hebben achtergelaten.

'Grondstoffen zijn voor Brazilië van groot belang voor de export en daarmee de economische groei. Zolang die prijzen stegen ging het goed en reikten de bomen tot de hemel. Maar eind 2014, toen die prijzen in elkaar klapten, ging het mis. Dat pakte voor Brazilië veel erger uit omdat er intern ook van alles mis zat.'

Begrotingscijfers
Maar de schandalen uit die tijd zijn niet direct de reden voor het afzetten van Rousseff, meent Zewuster. 'Het gaat nu niet om dat Petrobras-schandaal, waar politici en bouwbedrijven bij betrokken waren en wat een enorm effect heeft gehad op de investeringen in de infrastructuur. Daar wordt Rousseff niet van beschuldigd. Deze afzettingsprocedure gaat over het sjoemelen met begrotingscijfers. En mensen zijn klaar met haar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen