Internationale politiek8 sep '16 15:12Aangepast op 8 sep '16 15:53

Verhofstadt onderhandelt over Brexit

Auteur: Koos Tervooren

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, die de liberale fractie in het Europees parlement leidt, wordt namens het Europees Parlement hoofdonderhandelaar Brexit.

Foto: ANP
Foto: ANP

De benoeming van Verhofstadt, die uitgesproken pro-Europa is, wordt naar verwachting volgende week donderdag in Straatsburg formeel vastgesteld, zei een woordvoerder van Verhofstadt vandaag. Het bestuur van het Europees Parlement heeft in totaal drie onderhandelaars in beeld om de Brexit te overzien.

Namens de Europese Raad van regeringsleiders werd eerder al de Belgische diplomaat Didier Seeuws aangesteld. Hij was eerder woordvoerder van Verhofstadt. De Europese Commissie schoof de Fransman Michel Barnier naar voren als onderhandelaar.

Alles over Brexit

Goedkeuring
Alle drie de Europese instellingen moeten goedkeuring geven aan de afspraken die worden gemaakt over het Britse vertrek uit de EU. De onderhandelingen daarover kunnen echter pas van start gaan als de Britten artikel 50 van het Europese verdrag in werking stellen. Dat gebeurt pas volgend jaar. Volgens het verdrag mogen de onderhandelingen maximaal twee jaar duren.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, was donderdag op bezoek bij de Britse premier Theresa May. Hij riep haar op het uittredingsproces zo snel mogelijk te laten beginnen. Dat is volgens hem in het belang van iedereen. Tusk hoopt dat de banden tussen de EU en Londen 'zo nauw mogelijk' blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen