Internationale politiek9 sep '16 07:59Aangepast op 9 sep '16 17:00

Aardbeving Noord-Korea was nucleaire test

Auteur: Wesley Schouwenaars

In Noord-Korea is vandaag een aardschok gevoeld met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. De beving is veroorzaakt door een nucleaire test.

Een Noord-Koreaanse ballistische raket. Foto AFP/ANP
Een Noord-Koreaanse ballistische raket. Foto AFP/ANP

De aardbeving werd gedetecteerd door de Amerikaanse geologische organisatie United States Geological Survey (USGS). De schok zou zijn gemeten in de buurt van een bekend Noord-Koreaans nucleair testgebied. Volgens de USGS zou de beving aan het oppervlak zijn gemeten terwijl bij een normale aardbeving de aardschokken ondergronds plaatsvinden.

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg noemt het verontrustend nieuws. 'Het enge is dat ze de afgelopen jaren ook bezig zijn met het ontwikkelen van een raket. Daar hebben ze nota bene tijdens de G20 weer proeven mee gedaan. Aan een atoombom alleen heb je helemaal niets. Je moet hem ergens mee vervoeren. Maar als je ook een raket hebt en je kunt de atoombom daar op monteren dan wordt het heel eng.'

Zorgen

De nucleaire test door de Noord-Koreanen zou de vijfde van dit jaar zijn. Er werd eerder al gespeculeerd over mogelijke nieuwe testen nadat de Verenigde Staten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op een zwarte lijst had gezet vanwege het schenden van mensenrechten.

Vooral Japan en Zuid-Korea maken zich ernstige zorgen om de activiteiten van Noord-Korea. 'Die zijn onmiddellijk in de paniekmode. Obama heeft vannacht onmiddellijk gebeld met de Zuid-Koreaanse president Park om haar gerust te stellen dat Amerika alert is. Er komt ongetwijfeld vandaag nog een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin ze de gebeurtenissen zullen veroordelen.'

Sancties

De internationale gemeenschap kan niet veel meer doen dan het veroordelen van de gebeurtenissen. 'Het enige land in de wereld dat nog iets kan doen is China. Dat is het enige land waar Noord-Korea nog betrekkingen mee heeft.' Toch doet China vaak niets. Volgens Hammelburg komt dat doordat China Noord-Korea als een buffer tussen zichzelf en Zuid-Korea, dat door de Chinezen wordt beschouwd als de 'poort naar het Westen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen