Internationale politiek9 sep '16 13:31Aangepast op 9 sep '16 15:21

Spoedoverleg Veiligheidsraad over Noord-Korea

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vrijdagmiddag achter gesloten deuren bijeen gekomen om zich te beraden over de kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hadden om het spoedoverleg gevraagd. De kernproef van het dictatoriale land veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5.3 op de Schaal van Richter. Noord-Korea kan naar eigen zeggen nu kleine raketten met kernkoppen produceren. Buurland Zuid-Korea veroordeelde de proef en repte over ‘geopolitieke spanningen’.

Woendende reacties

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders veroordeelt de kernproef. 'De zoveelste in een reeks provocaties, onaanvaardbaar.'

 

Sancties opvoeren

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye overlegde na het voorval met bondgenoot Amerika. President Barack Obama kondigde aan de sancties tegen Pyongyang op te zullen voeren. De Amerikanen willen daarnaast dat Japan, dat zich bedreigd voelt door Kim Jong-Un en consorten, de druk op Noord-Korea opvoert om zo een einde te maken aan de kernproeven.

 

Terughoudendheid

Vanuit China klonk juist een roep om terughoudendheid in de reacties, al gaat het land wel een formeel diplomatiek protest indienen tegen Noord-Korea. De Europese Unie gaf aan dat de proef in strijd is met een resolutie van de Verenigde Naties. Frederica Mogherini, belast met Buitenlandse Zaken en het Veiligheidsbeleid, vindt dat Noord-Korea al zijn atoomwapens moet afdanken en het nucleaire programma moet schrappen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen