Internationale politiek9 sep '16 15:07

Juncker trekt roamingvoorstel in

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Jean-Claude Juncker heeft het nieuwe en fel bekritiseerde roamingvoorstel weer teruggetrokken. De voorzitter van de Europese Commissie stuurt het plan terug naar de tekentafel.

Dat is opvallend, want het plan komt juist van de Europese Commissie waar hij voorzitter van is.

‘Het was een goed voorstel, maar niet goed genoeg voor de president (Juncker, red.)’, zei een commissiewoordvoerder vandaag. De Europese Commissie presenteerde eerder deze week een voorstel om roamingkosten binnen de EU per 15 juni 2017 af te schaffen. In het voorstel werd echter een beperking opgenomen van maximaal negentig dagen per jaar, om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de nieuwe regels.

Kritiek op Commissie

De beperking zou moeten voorkomen dat consumenten tegen lagere tarieven een buitenlandse sim-kaart kopen, om in eigen land te bellen of internetten. Die beperking kwam de Commissie op kritiek te staan van onder meer Europarlementariërs en consumentenorganisaties, die zeiden dat er op die manier nog steeds geen sprake is van het ‘volledig afschaffen van roamingkosten in de EU.’

Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe versie. Of er gesleuteld gaat worden aan de negentig dagen is niet duidelijk. Het nieuwe voorstel wordt volgende week verwacht.

Volg de persconferentie van de Europese Commissie hier:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen