Internationale politiek13 sep '16 14:38Aangepast op 13 sep '16 15:19

Verhofstadt gaat het May erg moeilijk maken

Auteur: Koos Tervooren

Guy Verhofstadt gaat het de Brexiteers niet makkelijk maken. De oud-premier van België, die hoofdonderhandelaar Brexit is namens het Europees Parlement, meldt op Twitter dat Groot-Brittannië niet zomaar toegang gaat krijgen tot de interne markt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het is volgens Verhofstadt uitgesloten dat de Britten wel toegang tot de Europese markt krijgen, zonder ook vrij verkeer van personen toe te staan.

Er gelden in Europa vier vrijheden, die volgens de hoofdonderhandelaar onafscheidelijk zijn: vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen. Mocht Theresa May toegang tot de Europese interne markt willen afdwingen, dan zullen de Britten aan vrij verkeer van personen moeten geloven.

Uniek model

May gaf eerder aan een uniek EU-model voor de Britten na te streven, waarin voor vrij personenverkeer vanuit EU-lidstaten geen plek is, maar er wel vrij gehandeld kan worden. De Britten geven aan niets te voelen voor een Noors model. De Noren zijn niet lid van de EU, maar hebben wel toegang tot de interne markt en in ruil daarvoor staan ze vrij verkeer van personen toe.

Het Noorse scenario lijkt echter überhaupt geen optie voor de Britten te zijn. De Noren willen namelijk Groot-Brittannië toegang tot vrijhandelsorganisatie EFTA ontzeggen, die nota bene door de Britten werd opgericht.

Pro-Europa

Verhofstadt staat bekend als uitgesproken federalist: hij is erg pro-Europa. Volgens hem moet de Brexit voor 2019 afgerond zijn. Dan start het Europees Parlement aan een nieuwe cyclus.


Benoeming

De leider van de liberale fractie in het Europees Parlement werd vorige week aangesteld als hoofdonderhandelaar Brexit namens het Europees Parlement. Het bestuur van het Europees Parlement heeft in totaal drie onderhandelaars in beeld om de Brexit te overzien.

Namens de Europese Raad van regeringsleiders werd eerder al de Belgische diplomaat Didier Seeuws aangesteld. Hij was eerder woordvoerder van Verhofstadt. De Europese Commissie schoof de Fransman Michel Barnier naar voren als onderhandelaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen