Internationale politiek14 sep '16 17:24

Oud-premier Cameron mede-verantwoordelijk voor IS in Libië

Auteur: BNR Webredactie

De voormalig Britse premier Cameron krijgt er vandaag van langs in een rapport over de chaos in Libië. Volgens een onderzoekscommissie van het Britse Lagerhuis is hij mede-verantwoordelijk voor die chaos.

ANP/EPA
ANP/EPA

'Het was slecht voorbereid en heeft rampzalig uitgepakt.' Cameron ging in 2011 over tot militaire interventie in Libië, met steun van onder meer Frankrijk en Nederland. En de onderzoekscommissie komt met keiharde conclusies. Zo hadden de Britten geen samenhangende strategie voor de luchtaanvallen, hun inlichtingen waren niet accuraat, Khadaffi werd op zijn woord geloofd, het was voortdurend een kwestie van aannames en gebrek aan kennis.

Gevolgen waren dat deze tekortkomingen rechtstreeks leidde tot de opkomst van IS in Noord-Afrika. Volgens het rapport is Cameron daar mede-verantwoordelijk voor.

In het rapport wordt ook president Obama aangehaald, die de operatie een 'shit show' noemde. 'Daar kunnen de Britse Kamerleden die dit rapport schreven zich goed in vinden. Londen liet zich meeslepen door de Franse president Sarkozy, zegt het rapport. Die was ook een havik. Maar letterlijk staat er: oud-premier Cameron was uiteindelijk verantwoordelijk voor het uitblijven van een samenhangende strategie', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

Dinsdag werd bekend dat Cameron helemaal uit de politiek stapt. 'Volgens sommigen stapte hij gisteren uit de politiek vanwege de publicatie van het rapport vandaag. Ik weet niet of dat zo is. De verdediging van Cameron is dat hij niet op eigen houtje handelde. Het was de Veiligheidsraad van de VN die beslissing nam voor militaire interventie in Libië', zegt Van Bekhoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen